Faixa o caixa a la Moncloa

La repetició perjudica l'esquerra: difícilment s'aconseguirà el nivell de mobilització del 28-A, marcat per l'amenaça de Vox; i difícilment també la dreta es tornarà a presentar tan dividida

24 de juliol del 2019
Actualitzat a les 9:48h
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias no van entrar en pànic, però sí que van notar vertigen. Una sensació que va fer que, després de la primera votació, fallida, del debat d'investidura reprenguessin les converses ahir a la tarda sense pensar-s'ho massa. Una mica a la desesperada, sense airejar diferències i conjurant-se per ser flexibles i tancar avui un acord que permeti que Podem passi de l'abstenció al sí i, per tant, que ERC passi del no a l'abstenció demà i que el líder del PSOE sigui investit president. Ho explico en aquesta crònica sobre el que va passar ahir al Congrés. Menys lluita pel relat -menys bruixots, per tant- i més política i continguts.

Va ser un matí intens i en el qual, malgrat el bon to amb Gabriel Rufián -no amb Laura Borràs-, no vam escoltar cap concessió amb el conflicte polític català i les seves conseqüències. Ni referèndum -ja no cal dir-ho- i tampoc recuperar el document de Pedralbes sobre el diàleg. Si continua a la Moncloa, caldrà picar molta pedra i rebaixar les expectatives pràcticament fins a la insignificança. Per Sánchez tot és un problema entre catalans, però tampoc hi ha garanties que si els catalans es posen encara més d'acord sobre com soluciona el problema siguin escoltats.

Dijous el PSOE reunirà la seva executiva i, si les converses han avançat positivament, podrien donar llum verda a l'acord i desbrossar el camí per la votació de demà al migdia. Hi havia, però, qui no descartava que dijous al matí encara es negociï per evitar procrastinar fins al setembre o lliscar fins a les noves eleccions. La repetició electoral perjudica l'esquerra: difícilment s'aconseguirà el nivell de mobilització del 28-A, marcat per l'amenaça de Vox; i difícilment també la dreta anirà dividida a les demarcacions petites beneficiant l'esquerra i facilitant-li la majoria al Senat. Més ara que Albert Rivera ja no dissimula. Els líders progressistes ho saben i per això avui és un dia de faixa o caixa per Pedro Sánchez.

Us deixo, en aquesta versió encara reduïda d'El Despertador aquests dies que soc a Madrid, amb els temes imprescindibles per arrencar el dia ben informats amb NacióDigital.

- CRÒNICA Investidura: de la batalla pel relat a la negociació contrarellotge

- ANÀLISI L'1x1 dels portaveus: així han actuat durant el primer debat d'investidura, per Oriol March.

- LA VEU DE NACIÓ Sánchez, l'obtús, per Joan Serra Carné.

- OPINIÓ Que Sánchez escolti Iceta, per Francesc-Marc Àlvaro.

- Núria Marín vol treure el llaç groc de la Diputació de Barcelona

- L'unionisme dur s'organitza per crear una plataforma al marge de Societat Civil Catalana, ho explica Pep Martí.

- Cop a Deliveroo: els «riders» no són autònoms, són assalariats

- PERFIL Així és Boris Johnson, el nou primer ministre britànic, us el presenta Pep Martí.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure-t'hi