El PSOE intenta guanyar el relat de la investidura dient que no s'aixeca de la taula

Podem votarà «no» a la investidura de Sánchez aquest dimarts i emplaça a seguir negociant

La vicepresidenta espanyola, Camen Calvo
La vicepresidenta espanyola, Camen Calvo | EP
23 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:10h
Tant li fa que el portaveu del PNB, un dels socis més fiables que pot tenir un president del govern, estigués en l'ús de la paraula a l'hemicicle. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha convocat la premsa al pati del Congrés per intentar-se imposar en la batalla pel relat amb Podem. No volen aparèixer com els responsables del fracàs. Els anticapitalistes votaran que "no" aquest dimarts a la investidura de Sánchez i l'acord de govern, que s'hauria de materialitzar el dijous, sembla lluny. Calvo ha evitat donar detalls sobre la negociació però si ha insinuat que van oferir a Podem una vicepresidència.

Els socialistes haurien ofert als de Pablo Iglesias una vicepresidència més simbòlica que efectiva i els ministeris de joventut i habitatge. Molt lluny de les seves aspiracions que, després de la renúncia d'Iglesias a ser-hi, passen per cinc ministeris, entre ells els de Treball i Ensenyament.

"No hi ha alternativa a Sánchez"

Calvo ha afirmat que ells no s'aixecaran de la taula i que no hi ha "alternativa a la investidura de Sánchez". La número dos del govern ha explicat que dilluns va trucar el negociador de Podem, Pablo Echenique, però que aquest li proposava desfer acords que, segons ella, estaven ja tancats.

Hores abans, la coportaveu de Podem al Congrés, Ione Belarra, ha apuntat en declaracions a TVE que "en aquest moment" la seva formació preveu votar "no" a la primera sessió de la investidura aquest dimarts a l’espera d’un acord abans de dijous. 

Belarra ha assegurat que Podem treballarà “fins l’últim minut” perquè hi hagi un govern de coalició i “no permetrà que es menyspreu quatre milions de persones dient que el seu vot val menys”. “Anirem a la mesa de negociació en el moment que ells decideixin seure-hi”, ha dit, però “no és de rebut” que el PSOE només ofereixi a Podem un paper “decoratiu”. Ha insistit que Podem ha promès "lleialtat" a Sánchez en la qüestió catalana. “Em sembla que qui s’ha de moure és el PSOE perquè nosaltres portem dos mesos movent-nos”, ha sentenciat.

El secretari d’Acció Política de Podem, Pablo Echenique, també ha descartat a la Cadena Ser un "sí" aquest dimarts en cas que no hi hagin avenços i ha apuntat que Podem es mou ara per ara entre el "no" i l’abstenció. Està previst que els diputats votin al migdia, un cop concloses les intervencions i les repliques dels grups. Dijous es produirà la sessió decisòria d'aquesta investidura en una votació on Sánchez necessita més "sí" que "no" per a ser investit.