Si no és un xantatge, s'hi assembla força

Sánchez juga ja a doble o res, i creu que el temor a eleccions de Podem i d'altres socis potencials li ho posarà fàcil i serà investit dijous

23 de juliol del 2019
Actualitzat a les 7:13h
L'esquerra espanyola fa molts anys que no és capaç d'articular un discurs alternatiu al de la dreta en el tema territorial, i això l'ha desgastada terriblement i ha allunyat les solucions a Catalunya i a Euskadi. I l'esquerra oficial i clàssica, el PSOE, té, a més, una forta aversió al risc. El seu cap de files, Pedro Sánchez, en corre, però són només personals per mantenir el poder. Mai per propiciar canvis polítics de fons. Als socialistes ja els està bé (molt bé, de fet) l'Espanya del 78. Per això ahir Sánchez va redoblar l'aposta.

Si és president, no ho serà ni amb grans concessions a Podem -que cobrarà en forma de ministeris molt per sota dels vots obtinguts si hi ha acord- ni amb el més mínim gest als partits independentistes. Es va negar, fins i tot, a admetre la naturalesa política del conflicte català. Juga a doble o res, i creu que el temor a eleccions de Podem i d'altres socis potencials li ho posarà fàcil i serà investit dijous. Si no és un xantatge, s'hi assembla força, i ahir el vam presenciar en directe a la carrera de San Jerónimo.

L'ambient entre els diputats d'esquerres era tètric ahir al vespre al Congrés. La política espanyola està saturada de línies vermelles i vetos i l'exhibició va ser total. La intervenció final, carregada d'odi i decimonònica, de l'ultra Santiago Abascal va coronar una jornada grotesca que havia començat amb una peculiar i triomfalista intervenció de Sánchez obviant Catalunya i les negociacions amb Podem. En relació a tot plegat, amb el clímax del president en funcions i Iglesias airejant els draps bruts de les seves converses, en vaig escriure, des del Congrés, aquesta crònica.

Avui es vota i Sánchez no sortirà. Però és un dia clau per veure si el debat d'investidura pot arribar o no a bon port dijous en segona votació i què fan els partits independentistes. Ahir Sánchez ho va posar fàcil als durs de JxCat, fins ara dividida. Un cop assegurat el seu no, el primer que van fer diputats com Jaume Alonso Cuevillas va ser interpel·lar els seus socis (cada cop menys aliats) d'ERC, que encara es mantenen formalment en una abstenció que avui els desgasta més que ahir. Us deixo els temes per començar el dia ben informats:

- CRÒNICA Sánchez s'ho juga tot a una investidura «low cost»

- ANÀLISI Tant li fa tenir presos polítics si hi ha fibra òptica: Sánchez en cinc claus

- DADES Només un de cada tres catalans creu que Sánchez és d'esquerres, informa Roger Tugas

- El debat sobre el procés constituent aterrarà al Parlament l'abril del 2020, informa Oriol March

- GUIA Com es podrà participar en la nova fase del procés constituent?, ho explica Oriol March

- «Endolls» i un «terratrèmol» als Mossos: les crítiques a la nova àrea de seguretat de Torra, informa Aida Morales

- El Govern vol fixar un preu mínim pel tabac, el doble de l'actual, ho explica Laura Estrada.

- Ustrell estrenarà al setembre «Planta Baixa», el nou programa de migdia de TV3, ho explica Sergi Ambudio.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure-t'hi