Les llacunes del líder del PSOE aboquen l'independentisme al «no» en la primera volta

La negació de l'existència de presos i les referències al "problema de convivència" entre catalans dificulten l'abstenció, fins i tot en segona volta, d'ERC i JxCat

Els diputats independentistes, amb flors de color groc en solidaritat amb els presos
Els diputats independentistes, amb flors de color groc en solidaritat amb els presos | ERC
22 de juliol del 2019
Actualitzat a les 21:02h
Els diputats independentistes han arribat aquest matí al Congrés expectants per conèixer el discurs de Pedro Sánchez. Faria algun tipus d'oferta a la Generalitat? Exposaria alguna mesura concreta per resoldre el conflicte polític? Exhibiria gestos de més o menys profunditat per encetar una nova etapa? Dues hores després, els mateixos diputats havien donat per respostes aquestes preguntes amb una sonora negativa. Catalunya va ser la gran absent en el primer discurs i, després, al llarg de la tarda, va aparèixer per constatar que res ha canviat: Sánchez ha negat que hi hagi presos polítics i ha delimitat el procés a un problema de convivència.

El to -primer l'omissió, després el combat contra els presos i també les distàncies evidents exhibides amb Iglesias- impossibiliten que tant ERC com Junts per Catalunya (JxCat) s'abstinguin aquest dimarts en la primera votació. I tampoc facilita que les dues formacions desbloquegin la investidura dijous, especialment si no hi ha acord entre el PSOE i Podem. Aquesta entesa serà clau per tal que els republicans s'abstinguin, mentre que en el cas dels vots de JxCat hi hagut més debat. S'ha tancat, això sí, només acabar la sessió: el posicionament serà contrari. Ho han anunciat amb el mateix tuit, celebrat posteriorment per Carles Puigdemont, fins aquesta tarda en silenci.
 
Si hi ha hagut debat fins ara és perquè els presos -Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull- estaven decidits a seguir tenint en compte l'escenari de l'abstenció, especialment de cara a la votació de dijous, on només és necessària la majoria simple. Les llacunes de Sánchez, però, han impossibilitat mantenir la posició. Laura Borràs, cap de files de la formació a Madrid, s'ha mantingut en tot moment més a prop del "no", com també ho estan Míriam Nogueras i Jaume Alonso-Cuevillas. Només Sergi Miquel, número dos per Girona, ha defensat l'abstenció. Aquests últims quatre diputats poden votar, tenint en compte que els presos estan suspesos i només poden comunicar-se amb advocats.