Després dels piquets, tranquil·litat

Després dels incidents de primera hora, amb un ferit lleu, la calma és la característica de la jornada de vaga general d'avui. Els sindicats xifren el seguiment en un 80% a Catalunya, i un 70% a l'Estat.La Generalitat assegura que els serveis mínims s'han complert amb normalitat

per Quico Sallés/Barcelona , 29 de setembre de 2010 a les 12:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un agent de seguretat privada retira els adhesius que els piquets han deixat a l'entrada del Corte Inglés de la Diagonal, avui a les 11:15h. Foto: Adrià Costa

Entre un 80 i un 83% dels treballadors de Catalunya estan secundant la vaga general, un seguiment per sobre de la mitjana estatal, que se situa al voltant del 70%. Aquestes són les xifres difoses aquest migdia per les dues centrals sindicals, UGT i CCOO. Una jornada que, després d'alguns incidents amb un ferit lleu com a balanç, transcórrer amb normalitat.


Segons els sindicats als transports públics el seguiment és del 100% i els serveis mínims s'han complert sense incidències destacables. A la indústria, el 95% dels treballadors no han anat a la feina. Pel que fa a l'ensenyament, a les universitats el seguiment està al voltant del 70%; a l'ensenyament privat, del 40%, i a l'ensenyament públic (primària, secundària i llars d'infants), del 62%.

Pel que fa a la patronal PIMEC les xifres són diferents. Segons aquesta patronal, la participació a les petites i mitjanes empreses no arriba al 10%. En un comunicat, parla de normalitat absoluta a la majoria d'empreses i afegeix que els únics incidents han passat per l'acció dels piquets.

Per la seva banda, la Generalitat ha assegurat que, a primera hora del matí, els serveis mínims en tots els àmbits s'estan complint amb normalitat. En un comunicat, el govern afirma que els serveis mínims als hospitals i transports que depenen de la Generalitat han funcionat correctament des de les 12 de la nit.

Les dades tècniques, però, centren la situació. Fins a les 6 hores, el consum elèctric a l'Estat espanyol se situava al nivell d'un diumenge, segons dades de Red Eléctrica Española.

Enfrontaments entre piquets i Mossos

Els Mossos d'Esquadra i els piquets s'han enfrontat a les cotxeres de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) quan els treballadors que formaven part dels serveis mínims entraven a les instal·lacions, entre quatre i cinc del matí. A partir de les sis, els piquets han accedit a deixar sortir els autobusos, però només aquells que formessin part dels serveis mínims. Per això, han comprovat un per un que els 69 vehicles i els seus conductors que havien de sortir aquest matí fossin dels serveis mínims. Els enfrontaments entre la policia i els piquets s'han produït quan els Mossos d'Esquadra han garantit l'entrada dels treballadors amb un cordó policial.
Per altra banda, s’han detingut cinc persones a Girona i Cornellà per posar silicona als panys d'establiments comercials.El secretari de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Manel Nadal s'ha referit a l'intent de sabotatge a la línia ferroviària a Manresa amb cadenes a la catenària, a la foguera a la via a l'estació de Santa Maria de Montcada i Reixac o les accions puntuals de piquets a l'estació de Maria Cristina, a la línia 3 del metro.La policia catalana també informat de la detenció de dues persones d'un piquet al carrer Tarragona i al carrer Sants de Barcelona per desordres públics i desobediència.

Als Ferrocarrils de la Generalitat, dos incidents aïllats han alterat lleugerament el servei previst. Un s'ha produït a la línia del Vallès, quan un comboi ha topat amb un objecte penjat des d'un pal en una acció vandàlica entre les estacions de Rubí i les Fonts, tot i que no n'ha alterat la circulació. L'altre incident, a la línia del Llobregat, ha provocat deu minuts de retard en interceptar-se objectes a la via.

El trànsit de vehicles privats també s'ha vist afectat per la vaga, i és que persones han tallat l'avinguda Diagonal i l'avinguda Meridiana. Els talls s'han produït gairebé de manera simultània aproximadament des de dos quarts de vuit del matí fins a dos quarts de nou. A més, segons la Guàrdia Urbana, també hi ha hagut cremada de pneumàtics al carrer Gran de Gràcia.

A l'aeroport del Prat, els piquets informatius han fet una marxa lenta cap a la terminal 1, però els serveis mínims funcionen amb normalitat. Les companyies Ryanair i easyJet no operen. El principal problema l'han tingut els passatgers que volien agafar un taxi, ja que en les primeres hores del matí piquets informatius de la CGT han impedit que els taxis poguessin arribar a la T-1 per recollir passatgers. Segons el Sindicat del Taxi de Barcelona, el 90% de la flota està secundant la vaga.

 

Els serveis mínims fixats per Treball

El Govern ha recordat aquest dimecres al matí que els serveis mínims fixats per a tota la jornada de vaga en l'àmbit de l'assistència sanitària a centres de titularitat pública i privada són el funcionament normal als serveis d'urgències; les unitats especials (UCI, UVI, unitats coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i radioteràpia-quimioteràpia i altres d'urgència vital); l'activitat quirúrgica inajornable i tractaments de radio i quimioteràpia en situacions urgents; l'atenció als malalts ingressats, tant assistencial com bàsica d'infermeria i hotelera; la neteja de les àrees d'alt risc (quiròfans, unitats de grans cremats, prematurs, UCI i UVI, sales de parts, unitats d'infecciosos i d'immunodeprimits, laboratori d'urgències i cuines); el transport sanitari per atendre les urgències; i la coordinació d'urgències i sistemes d'emergències.

Pel que fa al transport de viatgers urbà i interurbà, en el cas dels Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) -metro i autobusos-, els Ferrocarrils de la Generalitat, el TRAM i les empreses que presten els serveis de transport de viatgers per carretera, circularan un 25% dels trens i dels autobusos durant les hores punta -des de les 06.30 hores fins les 09.30 hores del matí i des de les 17 hores i fins les 20 hores de la tarda-. En el cas del servei de Rodalies de Catalunya operat per Renfe, circularan un 25% dels trens en les hores punta. El servei de llançadora de les terminals de l'aeroport funcionarà al 50% durant tota la jornada.


En el transport de mercaderies per carretera, els serveis mínims garanteixen els subministraments sanitaris i el transport dels productes peribles que per les seves característiques no es puguin conservar durant més de 24 hores.

En l'ambit de l'educació, en els centres docents públics i privats concertats no universitaris i llars d'infants, hi ha una persona de l'equip directiu i un docent per cada 6 aules en els centres d'ensenyament infantil i de primària (3 a 12 anys). En les llars d'infants, hi ha una persona de l'equip directiu i el 25% de la plantilla.

En els centres d'atenció i gestió de trucades d'urgències i emergències com les sanitàries, de policia, d'ordre públic, de violència de gènere, de protecció civil, de bombers, del salvament marítim, elèctriques, d'aigua i gas, i d'informació de trànsit, els serveis mínims es presten amb el personal necessari i imprescindible per poder fer les comunicacions de la forma habitual.

Pel que fa al subministrament d'energia elèctrica, de gas, d'abastament d'aigua potable, d'evacuació, de tractament d'aigües residuals i d'enllumenat públic, es garanteix el funcionament normal de les instal·lacions i la reparació de les avaries urgents.

A les empreses que fan funcions d'assistència i serveis socials, al servei de menjadors socials hi haurà el personal imprescindible per a la prestació del servei; en l'ajuda a domicili, s'han de prestar els serveis urgents, necessaris i inajornables; a les residències de persones amb disminució i per a la gent gran, hi ha el servei habitual en règim de festiu; en el servei de comunitats infantils/juvenils, es fa el manteniment dels serveis habituals per part del personal educatiu d'assistència directa al menor i serveis habituals del personal de cuina, transport i vigilància; en els centres d'atenció especial, residències i pisos-llar, només treballarà el personal necessari per garantir els serveis que es presten en un dia festiu; en els centres de dia, hi ha el funcionament normal en el servei de restauració i el 50% en la resta de serveis; i en la teleassistència, hi ha el servei habitual de teleoperadors i personal assistencial.

Finalment, pel que fa a l'Administració de la Generalitat, en els serveis comuns a tots els centres de treball, hi haurà una persona per unitat orgànica o centre de treball en el personal directiu; una persona per servei afectat en els serveis que tramitin actuacions amb terminis preclusius o que pel seu incompliment puguin provocar la pèrdua o perjudicis greus de drets o interessos de tercers; i amb relació als serveis de registre de documents (o bé Oficines d'Atenció Ciutadana), serveis de control d'accés i serveis de telefonia, hi haurà 3 persones si el centre té fins a 100 treballadors, i 4 persones si té més de 100 treballadors.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació