JxCat aposta pel «no» a Sánchez perquè el catalanisme polític «no regala vots»

La diputada al Congrés Laura Borràs recorda que "no hi ha un escenari clar" sobre allò que proposa el PSOE i retreu als socialistes la seva "incapacitat" de pactar

Roda de premsa de JxCat sobre el seu sentit de vot a la investidura de Pedro Sánchez.
Roda de premsa de JxCat sobre el seu sentit de vot a la investidura de Pedro Sánchez. | Aida Morales
19 de juliol del 2019
Actualitzat a les 14:44h
Junts per Catalunya aposta pel no a la investidura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, davant de la "incapacitat" que ostenta el líder del PSOE de fer front a al "complex escenari" que actualment hi ha obert per a la governabilitat de l'estat espanyol. Així ho ha defensat la portaveu al Congrés Laura Borràs, després que aquest divendres a primera hora s'hagi realitzat una reunió de l'espai de coordinació del partit, i que dijous els representants del Congrés i del Senat visitessin Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull a la presó de Lledoners.

Segons ha lamentat Borràs, les possibilitats d'una coalició entre el PSOE i Podem han canviat molt durant les últimes hores, fins al punt que, ara per ara, els socialistes han proposat l'entrada a govern d'altres dirigents del partit violeta que no siguin Pablo Iglesias, com és el cas d'Irene Montero, Rafel Mayoral o Pablo Echenique. Per tot això, ha afirmat Borràs, la decisió dels partits independentistes també estarà oberta fins l'últim moment, tot i que "hi ha molts motius per votar que no": "No sabem què hem de votar, si hem de votar un govern en solitari, un govern de Podem, si és amb vetos personalistes o quines condicions hi haurà respecte de Catalunya". 

Per això, i malgrat que el sentit de vot serà negatiu amb tota previsió, els postconvergents es mantindran atents fins dilluns al vespre, a l'espera d'un nou escenari canviant i d'una proposta de "diàleg real" per part dels socialistes. En cas que això no sigui així, ha dit, JxCat no donarà més "xecs en blanc", ni tampoc "regalarà els seus vots" a canvi de res, ja que això "no ho entendria ningú".

Així doncs, havent escoltat el discurs de Sánchez el proper dilluns, els diputats al Congrés es posaran en contacte amb els presos polítics, amb qui determinaran finalment el seu sentit de vot. Rull, Turull i Sànchez estan suspesos -així ho va decidir la mesa a finals de maig-, però disposen d'una ascendència rellevant a l'hora de prendre decisions. Fa tres setmanes, els tres presos van apostar per l'abstenció en la investidura de Sánchez a través d'una carta -avançada per NacióDigital-, però l'opinió no era majoritària dins del grup. El desacord entre el PSOE i Podem, que aquesta setmana encara s'ha fet més cru, ha anat fent variar el posicionament, també dins del PDECat, com apunten des de la cúpula.

Un "espectacle lamentable" de la política espanyola

Borràs ha considerat que la política espanyola està oferint un "espectacle lamentable", i que el president del govern en funcions es comporta "com si hagués tret un resultat a les eleccions que no ha tret". Sobre Sánchez, la diputada al Congrés n'ha destacat "l'arrogància" i la "incapacitat de negociar". I respecte dels partits independentistes, l'intent "d'humiliar l'oposició". 

"Parla de diàleg retòric i nosaltres no hem estat ni convocats a la ronda de contactes, ni per un mínim de cortesia parlamentària”, ha afegit, al temps que ha lamentat que Sánchez no sigui capaç d'entomar els "reptes de país" que se li plantegen, ara que la situació és "absolutament urgent". Segons ha recordat, el PSOE té problemes de seguretat nacional arran de les últimes informacions publicades pel diari Público sobre el CNI, però també ha de gestionar problemes d'emergència climàtica i, com és sabut, el diàleg amb Catalunya. 

Per a JxCat, la "manca de cultura política del pacte a l'estat espanyol és preocupant", i ha recordat a Pedro Sánchez que "les urnes no li han donat el dret a l'arrogància, ni el dret a un govern en solitari". Per tot això, ha assegurat, el partit de Carles Puigdemont té "molts motius per votar que no", tot i que escoltaran el seu discurs i analitzaran -si és que n'hi ha- la proposta que finament s'ofereixi.