El Festival de Sitges 2019 premiarà l'actor Sam Neill amb el premi d'honor

El certamen avança diversos títols de la 52a edició que inclourà una gran varietat d'opcions i que s'obrira a nous públics sense oblidar els assistents més fidels

Àngel Sala, director del festival, en la presentació de l'avançament de programació
Àngel Sala, director del festival, en la presentació de l'avançament de programació | ACN
NacióDigital
18 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:35h
L'actor australià Sam Neill rebrà el premi honorífic de la 52a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà a Sitges el pròxim mes d'octubre. Ho ha explicat el director del festival, Àngel Sala, en el primer avançament de la programació a la Fàbrica Moritz, on s'han presentat més de 40 títols que inclouen les últimes novetats del cinema de gènere fantàstic internacional, català i espanyol, amb una atenció especial als films dirigits per dones. Neill ha tingut l'oportunitat d'escollir un dels films que es projectaran durant el Festiival: La Possessió, un film de 1981 on l'actor va ser un dels protagonistes.

L'actor Sam Neill ha participat en cintes de cinema fantàstic com La posesión (Andrzej Zulawski, 1981), La caza del Octubre Rojo (John McTiernan, 1990), Parc Juràssic (Steven Spielberg, 1993) o En la boca del miedo (John Carpenter, 1994). En una llarga trajectòria que es va iniciar l’any 1977 amb Perros de presa, de Roger Donaldson, Neill ha participat en més de 75 pel·lícules i més de 45 produccions per a la televisió. Altres títols imprescindibles de la seva filmografia són El piano (Jane Campion, 1993), El hombre bicentenario (Chris Columbus, 1999) o les sèries Peaky Blinders, Alcatraz o Los Tudor.

Més de 40 títols presentats

La primera onada de títols demostra que el gènere fantàstic és cada cop més heterodox i s'obra a temàtiques que interessen a públics cada vegada més majoritaris, però "sense oblidar els seguidors més fidels", ha comentat Sala. Entre els títols més esperats destaquen 3 From Hell, del director Rob Zombie, que farà retornar la família Firefly de Los renegados del diablo. També el thriller sobrenatural Daniel Isn't Real, proposta d'Adam Egypt Mortimer, que ja va presentar el 2015 a Sitges la seva pel·lícula Some Kind of Hate. The Lodge, pel·lícula de Severin Fiala i Veronika Franz que es va projectar en el Festival de Sundance, també es podrà veure a Sitges.

Un dels punts principals del festival serà una tendència que es confirma i és que el cinema fantàstic és cada vegada més femení. Pel·lícules com Judy and Punch de l'australiana Mirrah Foulkes; Greener Grass de les nord-americanes Jocelyn DeBoer i Dawn Luebbe o Body at Brighton Rock de Roxanne Benjamin, faran les delícies de tots els assistents.

Pel que fa a l'animació destaca amb força la projecció de la nova entrega cinematogràfica One Piece Stampede, basada en la immensa obra del dibuixant japonès Eiichiro Oda, el manga més mediàtic i influent de les últimes dècades. També des del Japó arribarà el director Keiichi Hara, que presentarà The Wonderland a la sessió especial per alumnes de les escoles de Sitges.

Presència tarragonina al festival

En l'àmbit nacional destaca el film Cuerdas, del tarragoní José Luis Montesinos -guanyador del Goya pel curtmetratge El corredor-, un thriller de supervivència protagonitzat per una jove tetraplègica interpretada per Paula del Río. També es projectarà Ventajas de viajar en tren, que compta amb un destacat càsting format per Belén Cuesta, Luis Tosar, Pilar Castro o Quim Gutiérrez i serà, segons Àngel Sala, "una de les grans sorpreses" de l'edició.

Les noves visions del gènere continuaran tenint un protagonisme especial al festival. En aquesta nova edició Sala ha destacat el film de J-P Valkeapää, Dogs Don't Wear Pants, procedent de la Quinzena de Realitzadors. Serà l'encarregada d'inaugurar la secció amb l'odissea personal d'un home perdut en un laberint de seducció sadomasoquista per part d'una dominatrix.

Així mateix, en la secció Brigadoon el director, productor i guionista italià Pupi Avati rebrà el Premi Nosferatu. Com a homenatge, es podran visualitzar alguns dels seus títols més populars: La casa dalle finestre che ridono o L'arcano incantatore. Quant a la pel·lícula inaugural, Sala ha comentat que encara no hi ha nom. Tot i això, "s'està treballant amb dos títols internacionals".