El Govern exigeix «responsabilitats» a la Moncloa pel vincle entre l'imam de Ripoll i el CNI

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, demana "transparència" a l'Estat com a gest cap a les víctimes i la ciutadania

Reunió del Govern del 16 de juliol del 2019
Reunió del Govern del 16 de juliol del 2019 | Govern
16 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:31h
"Tenim una profunda preocupació per les informacions. És un fet gravíssim. Exigim explicacions al govern de l'Estat i que s'assumeixin al màxim les responsabilitats", ha assegurat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior a la trobada setmanal del consell executiu. Es referia a les noves revelacions, explicades pel diari Público, segons les qual l'imam de Ripoll va exercir com a confident del CNI fins que es van dur a terme els atemptats a Barcelona i a Cambrils. Uns atemptats del qual n'era el cervell i per als quals va agrupar una sèrie de joves de la capital del Ripollès.

"Les víctimes i la ciutadania mereixen que s'aclareixin aquests fets. Reclamem màxima transparència", ha destacat Budó. "Que vagin apareixen informacions puntuals al marge de la investigació no ajuda. Necessitem explicacions per a les famílies i com a país", ha reflexionat la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que va ser alcaldessa de Ripoll.

El mètode la bústia morta

Les noves revelacions sobre Abdelbaky es Satty, imam de Ripoll, mostren el correu "adamperez27177@gmail.com", que seria el que utilitzarien l'imam i el CNI per comunicar-se, a través de la tècnica de la "bústia morta". Els correus no s'envien, sinó que es deixen com a esborrany. Per llegir-los cal entrar al correu amb les claus corresponents. El fet de no enviar res fa que la comunicació no deixi rastre.
 
Segons explica Público, la contrasenya del correu es va trobar en un paper manuscrit trobat entre les restes del xalet d'Alcanar i era PEREJUAN18. Hi havia dos missatges a la carpeta d'esborranys i l'última modificació de la configuració del compte és de març del 2017. El primer missatge és del 24 de maig del 2017 i diu: "Veig que has pogut entrar, només has de deixar escrit un missatge com aquest com a esborrany i jo el llegiré. Ja pots començar a escriure coses. Gràcies amic". El diari conclou que aquest missatge semblaria de l'agent del CNI que controla Es Satty i que aquest correu l'hauria creat ell per comunicar-se amb l'imam de Ripoll. 

El segon esborrany és del 19 de juny del 2017, uns dies més tard i apunta: "No tens res per escriure'm o és que no pots fer-ho. Avui és dilluns 19 de juny". Tot això succeeix mentre els membres de la cèl·lula fabriquen els explosius a Alcanar, extrem que confirma el testimoni de l'únic supervivent de la deflagració.