La Crida es reactiva en ple debat sobre la refundació de JxCat

L’associació presidida per Jordi Sànchez i impulsada per Puigdemont posa en marxa els àmbits sectorials després de mesos de baixa activitat

Convenció fundacional de la Crida al pavelló Nou Congost de Manresa, el 27 d'octubre de 2018
Convenció fundacional de la Crida al pavelló Nou Congost de Manresa, el 27 d'octubre de 2018 | ACN
16 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:14h
La Crida Nacional per la República recupera l'activitat després de mesos de baixa intensitat. En concret, els associats al moviment impulsat per Carles Puigdemont i presidit per Jordi Sànchez va enviar ahir a les 17.25 de la tarda un correu electrònic en el qual s'informava de la posada en marxa de les sectorials.

Què són les sectorials? En els partits tradicionals, es tracta dels àmbits que desenvolupen el discurs ideològic. Aquesta reactivació de la Crida arriba en un moment que no passa desapercebut, perquè es produeix justament quan tots els sectors de Junts per Catalunya (JxCat) es mouen per influir en el procés de refundació.

La Crida no sorgeix específicament de l'espai de JxCat, però sí que els seus impulsors més rellevants -Puigdemont, Sànchez i Quim Torra, entre d'altres- provenen d'aquestes sigles. El moviment, que té en Toni Morral -diputat al Parlament- el seu secretari general-, fa mesos que té una activitat de baixa intensitat.

El congrés constituent es va celebrar el 27 de gener al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), moment en el qual es va escollir la direcció liderada per Sànchez, però des d'aquell moment va entrar en hibernació. L'arrencada del judici i les dues campanyes electorals també hi van tenir a veure.

La resistència de Bonvehí

L'associació impulsada per Puigdemont fa tot just un any s'havia de convertir en el paraigua de tot l'independentisme, però només el PDECat es va avenir a formar-ne part. De fet, en l'assemblea del partit celebrada el juliol del 2018 es va acordar que les sigles sorgides de l'antiga CDC es dissoldrien dins la Crida. Un any després, però, la direcció encapçalada per David Bonvehí ha anat resistint i, per ara, es resisteix a diluir-se dins del nou projecte i també malda per no perdre personalitat dins de JxCat, que és la marca escollida per Puigdemont i Artur Mas -almenys fins ara- per reordenar tot l'espai nacionalista.

De fet, els dos expresidents van arribar a l'acord de dotar JxCat d'una estructura "operativa" en les propers mesos. Els plans de l'entorn de Puigdemont passaven per reordenar tots els actors durant el mes de juliol, però finalment -tal com va avançar la setmana passada NacióDigital- el procés no acabarà fins al setembre, previsiblement pels volts de la Mercè.

La reactivació de la Crida, però, fa sospitar als menys afins Puigdemont que el líder a l'exili vol tornar-se a desmarcar del PDECat per insuflar múscul polític a la seva associació. Els seus impulsors mai no han amagat que, arribat el cas, poden arribar a funcionar com un partit, per a la qual cosa ja està registrada.

La posada en marxa de les sectorials de la Crida coincideix amb la setmana prèvia al consell nacional del PDECat, que se celebra aquest dissabte a l'auditori de l'Illa Diagonal de Barcelona. En aquesta trobada, la direcció hi farà una proposta de debat intern -un procés participatiu- sobre el futur de JxCat.

Els plans de Bonvehípassaven per dur-lo a terme durant el mes de juliol, però el buidatge de les opinions de les bases -recollides en assemblees comarcals- no s'acabarà fins al setembre. Membres de la direcció del PDECat assenyalen que Puigdemont busca "tornar a pressionar" el partit abans d'un consell nacional clau.

Després del pacte

La reactivació de la Crida arriba una setmana després que els vots de JxCat fossin decisius per situar Núria Marín, del PSC, a la presidència de la Diputació de Barcelona. Un acord signat per Bonvehí i avalat per Puigdemont que va estar a punt de saltar pels aires pels dubtes del líder a l'exili fins poca estona abans de materialitzar-lo.

L'episodi va servir per constatar la manca d'unitat independentista i la mala maror entre JxCat i ERC, que no es van posar d'acord per governar conjuntament una institució que gestiona mil milions d'euros de pressupost.