La CUP disminuirà l'estructura per evitar pujar les quotes dels militants

L'Assemblea Nacional organitzativa dona lloc a l'estratègica per avançar cap a un canvi de lògica i assumir més "responsabilitats"

Assemblea Nacional de la CUP a Celrà.
Assemblea Nacional de la CUP a Celrà. | Aida Morales
14 de juliol del 2019
Actualitzat a les 14:11h
"Repensar-se per evolucionar". Així descrivia el moment en què es troba la CUP actualment un dirigent del partit. Davant d'un escenari polític incert a Catalunya i amb una unitat estratègica molt tocada després dels darrers comicis i els pactes postelectorals, els anticapitalistes han vist la necessitat d'aturar-se per decidir cap a on van i com esperen veure's en els propers anys. Així doncs, han plantejat una Assemblea Nacional organitzativa i una altra d'estratègica, que just es plantejarà durant la tarda. 

Un dels principals punt acordats durant el matí ha estat respecte del finançament del partit. Durant l'assemblea s'ha presentat l'estat de comptes de la formació, actualment molt tocada pel descens d'ingressos municipals i supramunicipals. Arran de les últimes eleccions locals -així com els seus efectes a les diputacions- la pèrdua d'ingressos va ser de 473.000 euros, un 77% del total, motiu pel qual el partit es plantejava rebaixar despeses a través d'una retallada de persones contractades, o promoure un augment de les aportacions a nacional procedent dels grups municipals, els regidors, els grups comarcals i la quota de militància. 

Finalment, la CUP ha decidit que disminuirà la seva estructura d'alliberats per evitar tocar les quotes dels militants. Concretament, hi havia dues opcions -la segona, dividida en dues, també-. El que els militants han acordat és no substituir les persones alliberades que pleguen perquè acaba el seu contracte laboral, i rebaixar el nombre de contractats -actualment de 23,25 jornades completes- a 15. 

La ponència estratègica, l'inici del debat

La CUP ha debatut durant tot el matí les qüestions organitzatives, amb les corresponents votacions i un acte polític, i a la tarda és el torn d'iniciar el debat d'una de les parts més transcendentals per a l'organització independentista: la que versarà sobre la seva estratègia durant els propers mesos i anys. 

Arran de les discrepàncies electorals i dels resultats dels comicis, la CUP s'ha replantejat quin ha de ser el seu full de ruta més immediat. I, per això, consideren que cal un debat de moviment que impliqui totes les organitzacions de l'esquerra independentista i el grup parlamentari, així com els moviments propers de la unitat popular, a banda de la determinació com a partit de definir el futur més proper. Davant d'unes hipotètiques eleccions després de la sentència del judici de l'1-O al Tribunal Suprem, els anticapitalistes es pregunten com s'ha d'articular la candidatura. 

En el marc d'aquest debat, la CUP debatrà quin és el seu paper -tant institucional com al carrer-, i si cal avançar amb una altra estratègia que la desplegada fins ara. Quina ha de ser la política d'aliances, si s'ha d'apostar per la governança o l'oposició, i si tot això s'ha de portar a terme des de la CUP o amb un "nou artefacte" que tingui els cupaires com a referència, seran algunes de les qüestions a debatre. El document del Consell Polític que ha servit de base per articular la proposta del debat parlava -fins i tot- d'una "una nova plataforma política, construïda ad hoc per aquesta legislatura al Parlament, però articulada amb el projecte municipal i movimentista de la CUP".

El debat estratègic, tot i que es començarà a dibuixar aquest proper diumenge, tindrà un procés de votació i ratificació posterior. Els dies 20 i 21 de juliol es farà una primera votació d'esmenes de la ponència estratègica, i els dies 26, 27 i 28 es realitzarà la segona votació i la ratificació del text. 

Vehí justifica el canvi de lògica

De fet, la portaveu del Secretariat Nacional Mireia Vehí ha explicat que el partit ha de fer tota una feina "d'autocrítica i anàlisi" que s'ha d'enfocar "des de la responsabilitat". Evidentment, ha reconegut, ni les eleccions del 21 de desembre ni les darreres municipals van aportar bons resultats als anticapitalistes, i de tot això se n'ha d'estudiar el per què.

"La ponència planteja un canvi de rumb per dir que anem a treballar en clau de propostes", ha explicat Vehí. Així doncs, en certa manera es planteja abandonar la política de bloqueig parlamentari i de confrontació que es va decidir emprendre al Consell Polític de Palamós per avançar cap a una "oposició frontal al govern, des de la proposta". D'aquesta manera, ha precisat, que la CUP nacional treballi "igual que ho fan les CUP municipals", és a dir, "si per moment i per projecte es considera que es pot treballar des d'una lògica més d'adquirir responsabilitats, que es faci".