​Els CAP de Catalunya es posen al dia

El Departament de Salut inverteix 30 milions d’euros per millorar els centres d’atenció primària

Salut invertirà 30 milions d'euros als CAP
Salut invertirà 30 milions d'euros als CAP | Departament de Salut
NacióDigital
12 de juliol del 2019
Actualitzat a les 6:49h
El Departament de Salut de la Generalitat torna a demostrar que l’atenció primària és una de les grans apostes d’aquesta legislatura. I ho fa, aquesta vegada, invertint 30 milions d’euros en un programa per a posar al dia les instal·lacions i l’equipament de fins a 382 centres d’atenció primària (CAP) dels més de 400 que hi ha a Catalunya. En aquests edificis s’hi han detectat necessitats tenint en compte la seva data de construcció o de la darrera remodelació.


Aquesta és la finalitat del pla de millora de l’equipament als centres d’atenció primària, que des del mes de juny, i durant els propers tres anys, preveu actuacions en quatre grans àmbits: compra de nous aparells sanitaris –que augmentaran la capacitat de resolució de la primària-; reforma de manteniment i conservació dels centres per potenciar el confort dels professionals i usuaris –substituint calderes i aparells climatitzadors, pintant, instal·lant leds-; renovació d’equipament tecnològic –com centraletes o equips audiovisuals-; i reposició d’elements estructurals –com butaques d’extracció, taulells o cadires-.

El pla destinarà 30 milions d'euros en tres anys a 382 dels 400 centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya

El pla corregeix, així, deficiències en les infraestructures d’atenció primària que impacten negativament en la feina diària que desenvolupen els professionals i en l’atenció que es presta als usuaris dels serveis.

On es destinaran els recursos?

La primera fase de les actuacions se centrarà principalment en l’adquisició de mobiliari i d’equipament sanitari i invertirà 11,3 milions d’euros per a totes les regions sanitàries de Catalunya, a repartir de la següent manera:

Barcelona ciutat: 3,3 milions d'euros en 53 CAP
Camp de Tarragona: 650.000 euros en 37 CAP
Catalunya Central: 534.000 euros en 39 CAP
Girona: 750.000 euros en 55 CAP
Lleida: 564.000 euros en 22 CAP
Metropolitana Nord: 2,3 milions d'euros en 100 CAP
Metropolitana Sud: 2,7 milions d'euros en 58 CAP
Terres de l’Ebre: 432.000 euros en 18 CAP
 

La primera fase se centrarà en adquirir mobiliari i equipament sanitari. Foto: Departament de Salut


Pel que fa al nou equipament sanitari, per exemple, s’estrenaran dermatoscops, tensiòmetres, electrocardiògrafs i, sobretot, ecògrafs portàtils. D’aquests, se n’adquiriran fins a 127 i alguns arribaran a centres on mai n’hi havia hagut i d’altres en renovaran d’obsolets. També es preveu un pla de formació d’ús d’aquests aparells per als professionals que ho necessitin. La segona i tercera fase de les actuacions se centraran més en les reformes i adequacions i el canvi d’instal·lacions d’àmbit tecnològic, i es preveu que s’acabi al juny de l’any 2022.
 
Per a la consellera de Salut, Alba Vergés, amb aquest pla, en tres anys “posem al dia als CAP de Catalunya, amb millores que satisfaran els professionals i els usuaris". Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, emfatitza que aquest programa potencia l'atenció primària “com a columna vertebral del sistema públic de salut de Catalunya”.
 

Les inversions posaran al dia 382 centres d'atenció primària. Foto: Departament de Salut