Colau i Collboni tanquen l'acord del nou govern de Barcelona

Comuns i PSC validen el cartipàs després de tres setmanes de negociació: el partit de l'alcaldessa assumirà urbanisme, habitatge i cultura mentre que els socialistes pilotaran economia i seguretat

Ada Colau i Jaume Collboni, en el ple d'investidura.
Ada Colau i Jaume Collboni, en el ple d'investidura. | Adrià Costa
10 de juliol del 2019
Actualitzat a les 10:18h
Ada Colau i Jaume Collboni tenen tancat el cartipàs municipal. Tres setmanes després del ple d'investidura, Barcelona en Comú i el PSC han trobat la fórmula per repartir-se les responsabilitats de govern a l'Ajuntament de Barcelona. A banda del paper de lideratge de Colau, els comuns assumiran carpetes rellevants com les d'urbanisme, habitatge, polítiques socials i cultura. Els socialistes, que tindran Collboni com a primer tinent d'alcalde, s'encarregaran de seguretat i promoció econòmica.

La distribució de funcions s'ha ajustat a les intencions dels dos partits. El repartiment de càrrecs no seguirà un model clàssic, sinó transversals i amb responsabilitats compartides entre els dos partits, defugint l'estructura tradicional de grans àrees. El govern municipal comptarà amb quatre tinents d'alcaldia: Jaume Collboni, Janet Sanz, Laia Bonet i Joan Subirats.

Colau tenia clar que volia retenir l'àrea d'urbanisme, que pilotarà Janet Sanz -en campanya ja va deixar clar quin era el seu pla per aplicar una mobilitat més sostenible, transformar zones de la ciutat i incrementar l'habitatge a preu assequible-, així com era previsible que Joan Subirats mantingués ascendent sobre l'àrea de Cultura, que ja havia pilotat i té vinculació les polítiques educatives. Lucía Martín, retornada de Madrid i propera a Colau, assumirà la carpeta d'habitatge: els comuns entenen que en aquest segon mandat recolliran els fruits de la planificació feta en els darrers quatre anys.

Al seu torn, Collboni ha aconseguit que la carpeta de seguretat -de la qual en va fer bandera en campanya- passi a mans socialistes. Albert Batlle, exdirector dels Mossos d'Esquadra en governs amb presidència convergent, serà l'encarregat de pilotar-la. I el mateix Collboni assumirà les màximes responsabilitats en economia.

L'entesa també implica el repartiment dels deu districtes. Aquesta distribució es farà al 50%, cinc per a Barcelona en Comú i cinc més per al PSC, amb una lleugera correlació en relació al repartiment de forces al consistori, on els comuns tenen deu regidors i els socialistes en sumen vuit. Després de tancar l'acord del cartipàs, les dues formacions traslladaran el pacte a les seves bases. En el cas del partit de Colau, serà la segona consulta amb la militància en el darrer mes. Abans del ple d'investidura ja en va celebrar una per avalar la candidatura a l'alcaldia, avalada per les bases tot i la necessitat de comptar amb els vots de Manuel Valls.

El ple del cartipàs del 16 de juliol certificarà un altre govern entre comuns i socialistes. En el darrer mandat, Colau va trencar relacions amb la formació de Collboni pel suport implícit del PSC a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, i el PSC va passar a l'oposició. Aquella distància que separava els dos espais polítics -i que es va fer més visible després del trencament del govern municipals- sembla haver-se resolt després dels últims comicis. Els comuns van preferir una aliança amb el PSC en lloc d'un pacte amb ERC per poder retenir l'alcaldia.

Aquest dimecres al migdia, Barcelona en Comú i el PSC donaran tots els detalls sobre el pacte de govern en una roda de premsa a l'Ajuntament. 
Arxivat a