El socialista italià David-Maria Sassoli, nou president del Parlament Europeu

L'italià obté la majoria absoluta en la segona votació i pren el relleu al popular Antonio Tajani

David-Maria Sassoli, nou president del Parlament Europeu
David-Maria Sassoli, nou president del Parlament Europeu | Parlament Europeu
03 de juliol del 2019
Actualitzat a la 13:27h
El socialista italià David-Maria Sassoli ha estat elegit nou president del Parlament Europeu amb 345 vots. Ha estat en segona volta, després que en una primera votació hagi quedat a vuit vots de la majoria absoluta. La seva candidatura és fruit del pacte al qual van arribar ahir els caps de govern de la UE i ve avalat per un acord entre els populars i els socialistes. Sassoli és un periodista italià, de Florència, que el 2009 va fer el salt a la política i es va afiliar al Partit Democràtic, actualment a l'oposició al seu país.

"M'han escollit per representar la institució que està més vinculada amb els ciutadans", ha dit el flamant president del Parlament Europeu, i ha agraït a Antonio Tajani la seva tasca cap capdavant de la cambra. "Comença una legislatura carregada de responsabilitat", ha afirmat Sassoli, i ha assenyalat que s'està vivint un canvi de paradigma arran del canvi climàtic, els fenòmens migratoris i les noves tecnologies. "No podem mantenir les coses com fins ara, hem de recuperar l'esperit dels pares fundadors", ha apuntat el nou dirigent comunitari. 

Sassoli ha demanat deixar de banda els nacionalismes i "conjugar" un projecte de pau que aparqui els conflictes. "Els ciutadans han demostrat que continuen creient en aquest projecte extraordinari", ha assegurat, i s'ha conjurat per "rellançar" el projecte europeu perquè estigui capacitat per donar resposta a les demandes de la ciutadania. "Els nostres valors de dignitat i solidaritat s'han de defensar diàriament, dins i fora de la UE", ha insistit, i ha ressaltat que no es pot condemnar ningú per les seves creences ni per la seva orientació sexual: "Cap govern pot matar el valor de la dignitat humana. Estem orgullosos de la nostra diversitat".

També ha defensat reimpulsar el model d'economia social de mercat europeu i ha reclamat instruments per lluitar contra la pobresa i donar més oportunitats als joves. També ha fet una ferma reivindicació de la paritat entre homes i dones a les institucions i la igualtat de gènere.

"El Parlament ha de ser protagonista"

El nou president del Parlament Europeu ha defensat la política i els partits europeus, estructures que han de reforçar la democràcia europea. També ha reclamat "nous instruments" i reforçar els procediments per tal que el parlament sigui "protagonista de la democràcia europea": "El Parlament és garant de la independència dels europeus".

Sassoli, una "compensació" dels grans estats

La candidatura de David-Maria Sassoli és una "compensació" dels grans estats, Alemanya i França, envers l'Europa del sud i Itàlia, que fins ara ostentava la presidència de l'Eurocambra en la persona del popular Antonio Tajani. Els dos càrrecs més rellevants són per l'alemanya Ursula von der Leyen (Comissió Europea) i la francesa Christina Legarde (Banc Central Europeu). 

Sassoli i el popular alemany Manfred Weber es repartiran la presidència del Parlament Europeu durant la propera legislatura. Era la voluntat dels 28 estats de la Unió Europea, que apostaven per una presidència compartida entre les dues grans famílies europees, el Partit Popular Europeu i els socialdemòcrates europeus. Així, Sassoli presidirà l'Eurocambra durant els primers dos anys i mig i Weber prendrà el relleu durant l'últim tram de la legislatura.