«No us deixarem sols ni callarem»: l'independentisme rep el suport d'una vintena d'eurodiputats

Representants del Parlament Europeu intervenen en la manifestació independentista d'Estrasburg, que aplega 10.000 persones segons el recompte de la policia

Manifestació al Parlament Europeu.
Manifestació al Parlament Europeu. | Toni Casassas
02 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:24h

Una vintena d'eurodiputats han pujat a l'escenari muntat pel Consell per la República a les portes del Parlament Europeu per fer costat a Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras davant la impossibilitat que fossin aquest dimarts a Estrasburg per la constitució de la cambra comunitària. Han intervingut representants de diverses famílies polítiques i de diversos països, entre els quals Portugal, França i Eslovènia, a banda d'Irlanda. El missatge més nítid l'ha donat María Matías, representant portuguesa, que ha clamat: "No us deixarem sols ni callarem".

Entre els oradors també hi ha estat Ivo Vajgl, exprimer ministre eslovè, que ha lamentat la situació dels representants independentistes. "Europa està en demolició", han diagnosticat els eurodiputats, que també s'han referit a la crisi dels refugiats, a la resposta de les institucions comunitàries a la crisi econòmica i a les dificultats que impedeixen a Puigdemont, Comín i Junqueras ser al Parlament Europeu. 10.000 persones, segons la policia de la ciutat francesa, s'han aplegat al costat de l'Eurocambra per escoltar les intervencions d'una desena de dirigents.

Missatge de Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha intervingut aquest dimarts a través d'un vídeo en la manifestació independentista que se celebra a les portes del Parlament Europeu per protestar contra el veto a Puigdemont, Comín i Junqueras. Torra, que s'ha quedat a Barcelona arran del risc d'incendis a Catalunya, ha exigit a Europa que es "respecti la democràcia" i també el resultat de les eleccions del 26-M, en les quals Junts per Catalunya (JxCat) i ERC es van acostar al 50% dels vots.

"Volem que siguin diputats: Europa és democràcia. Estic segur que ho aconseguirem. Estic segur que seran eurodiputats perquè ho són. Tenen tot el dret a representar-nos", ha recalcat Torra, que ha demanat directament a Antonio Tajani, president del Parlament Europeu i proper al PP espanyol, que permeti la presència de Puigdemont, Comín i Junqueras a l'Eurocambra. Cap dels tres ha pogut ser avui a la constitució de la cambra comunitària, celebrada durant la manifestació independentista.

L'expresident de la Generalitat ha parlat abans que ho fessin un grup d'impulsors del manifest, que han pujat a l'escenari per reclamar que es respecti el resultat d'unes eleccions "lliures i democràtiques". "Demanem a les institucions europees que assumeixin la iniciativa de promoure i mediar en el diàleg i la negociació", recalca el manifest, llegit unes hores després que es constatés que Puigdemont no seria a Estrasburg davant del risc de detenció existent, segons els seus advocats