VÍDEO Un català guanya «Masterchef» amb un homenatge a Catalunya i el Mediterrani

El cuiner de 26 anys va captivar el jurat amb un menú on el protagonista indiscutible va ser el peix, fent una picada d'ullet, també, al negoci que regenta la seva família a la capital del Bages

Aleix Puig, amb el trofeu de guanyador de la 7a edició de Masterchef
Aleix Puig, amb el trofeu de guanyador de la 7a edició de Masterchef | RTVE
26 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:26h
"Dintre meu hi ha un xef que s'ha vist obligat a hivernar, i Masterchef és l'única oportunitat perquè pugui recuperar el meu somni". Aquestes van ser les paraules que el manresà Aleix Puig Povill va pronunciar un cop va saber que havia estat una de les quinze persones seleccionades per formar part del concurs culinari Masterchef. El que segurament no s'esperava el jove cuiner era que, tres mesos després d'aquell discurs, s'acabaria proclamant guanyador de la setena edició del talent.

El veredicte es va fer públic aquest dimarts (25 de juny) al vespre, en el marc d'un programa especial en el qual els quatre darrers classificats del concurs van haver de superar una sèrie de reptes culinaris per arribar a la final, consistent en un duel entre els dos millors aspirants. Sota l'atenta mirada del –ja mític– jurat (format pels cuiners Pepe Rodríguez, Samantha Vallejo-Nágera i el també manresà Jordi Cruz), els quatre concursants semifinalistes van començar a competir pel podi reproduint una recepta del cèlebre xef Dabiz Muñoz, del restaurant DiverXO de Madrid, de tres Estrelles Michelin. En aquesta prova inicial ja es va decidir la primera classificada per a la final, un títol que va ostentar la gallega Teresa Abalde.

El segon repte a què van haver de fer front els altres tres semifinalistes (a banda d'Aleix Puig també s'hi trobaven la basca Aitana i el madrileny Valentín) va consistir en elaborar, cadascun, dos plats d'un menú dissenyat per Quique Dacosta. Va ser aquesta prova la que va fer decantar la balança a favor del manresà, que va aconseguir arribar a la final per enfrontar-se a Abalde."D'on vinc", "On soc" i "Cap on vaig"

El repte decisiu i més complicat de la gala va tenir lloc al plató del programa. Allà, els dos finalistes van retrobar-se amb els seus companys de concurs (eliminats al llarg dels tres mesos de programa), així com també amb les seves famílies. En el cas de Puig, qui va anar a donar-li suport va ser la seva germana Meritxell; el Xavier, un amic de l'ànima, i la Marta, la mare, "a qui li dec tot", va emocionar-se l'aspirant. 

En aquesta darrera prova els dos finalistes havien d'elaborar un menú propi, amb entrant, plat principal i postres. Els encarregats de valorar-lo i decidir el guanyador serien els membres del jurat esmentats anteriorment i el xef peruà Gastón Acurio, posseïdor de més de 45 restaurants repartits en 9 països diferents. 

Aleix Puig va apostar per fer cuina de casa, en un homenatge a Catalunya i al Mediterrani. En aquest sentit, el peix va ser el protagonista de dos dels plats; un gest que va evidenciar, un cop més, la seva passió pels aliments procedents del mar, una passió sorgida, segurament, del negoci que té la seva família i on ell fa molts anys que hi treballa: la peixateria Povill (situada al carrer Barcelona de Manresa).

L'entrant, batejat amb el nom de D'on vinc, va consistir en un pa amb tomàquet amb all negre i sardina fumada, i va gaudir de grans elogis per part del jurat: Jordi Cruz va ressaltar els "sabors elegants" que contenia; Samantha Vallejo-Nájera va elogiar-ne l'originalitat; Pepe Rodríguez va puntuar-lo amb un excel·lent, i el xef Acurio va confessar haver sentit "el gust del Mediterrani" en cada mossegada.