Teresa Giménez Barbat: «Els tretze anys de lideratge de Rivera són una anomalia»

L'eurodiputada explica a NacióDigital les seves discrepàncies amb la direcció de Ciutadans: "Pensava que el meu partit era diferent"

María Teresa Giménez Barbat.
María Teresa Giménez Barbat. | ACN
25 de juny del 2019
Actualitzat el 26 de juny a les 12:14h
Teresa Giménez Barbat és una de les damnificades d'Albert Rivera i un testimoni de la crisi que està vivint Ciutadans. Sap el pa que s'hi dona. Fa uns mesos, una trucada nocturna d'una assistenta d'Albert Rivera li va comunicar que li estaven buscant lloc en el número 12 de la llista a Estrasburg. Aleshores va decidir renunciar a anar a les llistes. Llicenciada en Antropologia i Història de l'Art per la UB, escriptora, va ser una de les intel·lectuals que va impulsar el naixement de Ciutadans, abans d'entrar a militar a UPyD. En les eleccions europees del 2014, va ser elegida eurodiputada del partit de Rosa Díez. Quan UPyD va entrar en caiguda lliure, es va acostar a la formació taronja, tot i mantenir-se com a independent. NacióDigital hi ha parlat.

- Què està passant a Ciutadans?

- Jo he estat eurodiputada dins de Ciutadans, però no he militat al partit ni he participat en les reunions de l'executiva. És un moment en què s'han de prendre moltes decisions. Entenc molt bé la dificultat d'entendre's amb el PSOE, pels pactes de Pedro Sánchez amb els separatistes, que han estat un desastre. Però aquesta negativa a qualsevol possibilitat d'entesa amb els socialistes no és una bona idea. 

- Què hauria d'haver fet Rivera?

- S'havia d'haver intentat posar condicions al PSOE. Fer una oferta amb punts establerts, ni que fos per passar la pilota als socialistes. Aquesta estratègia triada no l'entén molta gent.  

"Vox no ha de ser l'aliat natural de Ciutadans"

- Amb qui hauria de pactar Ciutadans?

- Amb el PSOE i el PP. Vox no ha de ser l'aliat natural de Ciutadans. 

- Si Pedro Sánchez és investit gràcies a l'abstenció de forces sobiranistes...

- La culpa també serà de Sánchez, perquè ell podria rebutjar-ho. Però aquest home això ja ho ha fet abans. Amb la moció de censura va pactar amb el pitjor de cada casa. Ell vol el poder de totes les maneres. Ara, jo penso que li haurien d'haver de fer una proposta clara, reflexionada, amb uns punts irrenunciables per part de Ciutadans.    

- Se sent damnificada per Albert Rivera?

- Jo crec que he estat fent una tasca interessant a Brussel·les, des del comitè de Cultura i Educació. He portat personalitats intel·lectuals prestigioses, com Richard Dawkins o Steven Pinker, de nivell internacional. M'ha sabut greu que mai s'interessessin per aquesta feina. Ara mateix soc a Dublín, per una intervenció al Trinity College sobre el paper de les agències científiques europees en les decisions polítiques. Jo volia donar una altra dimensió a l'activitat política, portant veus del món de la filosofia i la raó. 

- No hi han mostrat cap interès?

- Mai, ni Rivera ni la gent del seu voltant. Una vegada em va dir: "Ja m'han dit que fas coses que estan molt bé". L'únic que em va dir. 

- Li va comunicar ell mateix que no comptava amb vostè?

- Ni ell ni ningú rellevant de la direcció em va dir res. Hauria entès que m'haguessin dit que ells optaven per una determinada línia diferent. Però que m'ho diguin personalment. Un dia, a la nit, em va trucar una assistent oferint-me ser al número 12 de la llista. Ho vaig interpretar com un menyspreu cap a mi. Vaig triar no ser a les llistes. Els partits funcionen així, però jo pensava que el meu era diferent.

"Rivera mereix les acusacions de cesarista"

- La manera que té Rivera de dirigir el partit deixen en evidència el suposat esperit renovador de Ciutadans?

- Ciutadans va néixer amb un esperit renovador, no de dretes, però sembla que ha fet seguidisme dels partits que abans deia que estaven passats de moda. Però jo crec que el partit és fort. El que ha de canviar és el lideratge del partit, sigui amb altres persones o modificant determinades actituds. Continuo pensant que Ciutadans encara pot donar molt a la societat. 

- Rivera ja ha arribat al seu sostre?

- Porta tretze anys, i això és una anomalia, perquè es van agafant mals costums. Les crítiques que ha rebut aquests dies de ser cesarista les ha merescut. Ell no ha facilitat que sorgissin nous lideratges al partit.       

- Hi ha qui diu que l'onada de desercions contra Rivera està orquestrada. Hi ha una conspiració contra Rivera?

- Jo no crec en teories conspiranoiques. 

"Puigdemont, Junqueras i Comín són uns delinqüents, aquí coincideixo amb Rivera"

- Vostè deixarà l'eurocambra el juliol. S'imagina Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín prenent possessió del seu escó?       

- Això està en mans de la justícia, però espero que no passi. Per mi, aquests senyors han fet molt de mal a Catalunya, i per mi són uns delinqüents. El que penso d'ells és molt dolent. No es pot imaginar la por i angúnia que vam sentir molts el 6 i 7 de setembre del 2017. Són delinqüents clarament. Si trobessin alguna martingala per entrar al Parlament, molts catalans se sentirien frustrats. Però jo crec que això no passarà.  

- En la política envers Catalunya, té alguna discrepància amb Rivera?

- No, aquí estic del tot d'acord amb Rivera. Aquí el partit no m'ha decebut.