La Generalitat obre tres noves delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia

L'executiu aprova el pla d'acció exterior 2019-2022 amb la voluntat de tenir presència als cinc continents

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, aquest dimarts al Palau de la Generalitat | Govern
25 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:56h
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha anunciat aquest dimarts la creació de tres noves delegacions de la Generalitat. Estaran situades a l'Argentina, Mèxic i Tunísia, segons ha anunciat en la roda de premsa posterior al consell executiu. Se sumaran les ja existents a Europa i als Estats Units, i s'emmarquen en l'estratègia de disposar de representació als cinc continents, segons consta en els plans de la conselleria.

La delegació de l'Argentina promourà i coordinarà les relacions bilaterals amb aquest país i també amb el Paraguai, l'Uruguai i Xile, i facilitarà les funcions de prospecció de la Generalitat amb Bolívia, el Brasil, Colòmbia, l'Equador, Guyana, el Perú, Surinam i Veneçuela. Pel que fa a la de Tunísia, l'objectiu és bastir ponts amb Algèria, el Marroc, Mauritània i Líbia. La delegació de Mèxic establirà relacions amb Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hodures, Nicaragua i Panamà, a banda del Carib.

Bosch va ser a Mèxic la setmana passada, on es va reunir amb autoritats locals i estatals a l'espera de crear la delegació i poder triar -a través de concurs públic- qui s'encarregarà de liderar la nova plaça. La delegació mexicana tindrà l'oficina a Ciutat de Mèxic, mentre que la de l'Argentina se situarà a Buenos Aires i la de Tunísia, a Tunis. En les properes setmanes es posarà en marxa el procediment per triar delegats.

"La fase de restitució queda completada i iniciem una nova fase d'expansió", assenyala Bosch, que considera una "obligació" que "tot el món" es pugui "interessar per Catalunya"

"La fase de restitució queda completada i iniciem una nova fase d'expansió", ha assenyalat Bosch, que ha considerat una "obligació" que "tot el món" es pugui "interessar per Catalunya". Les tres noves delegacions permetran fer "projecció" en totes les regions que hi ha al voltant dels països on estan situades. "Comencem el desplegament perquè el nostre país tingui tot allò que tenen els altres països. Si no ho féssim, no estaríem fent la nostra feina", ha ressaltat el conseller.

Pla estratègic

La decisió de crear les tres noves delegacions s'ha pres el mateix dia que s'ha aprovat el pla estratègic d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea (2019-2022). Aquesta iniciativa té un objectiu: "Fer de Catalunya un actor conegut i reconegut al món, amb més presència i incidència econòmica, social i cultural, i que es refermi com un referent de democràcia, pau i solidaritat", sosté la documentació.
 
Segons Bosch, el pla va a continuació del que es va desplegar en els últims anys i que ha acabat amb un "balanç positiu" del 80%. L'estratègia és interdepartamental i té quatre eixos: presència al món, excel·lència, influència i compromís de "beneficiar els ciutadans" a través de l'acció internacional. Hi ha 127 actuacions concretes previstes en el pla per fer de Catalunya "un actor conegut i reconegut".

"Som un país que vol promoure els seus valors", ha apuntat Bosch, que ha apuntat la necessitat de "reforçar" la relació amb els organismes internacionals i, molt especialment, els de la Unió Europea. També existeix el compromís amb els objectius de l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.