La costa de Barcelona és la segona amb més abocaments de plàstic al Mediterrani

El litoral barceloní només és superat en aquests termes de contaminació per la costa de Cilícia, a Turquia

Una platja de Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Una platja de Barcelona, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
NacióDigital
23 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:42h
La franja litoral de Barcelona és la segona amb més abocament de plàstic a la Mediterrània, amb una acumulació diària de 26,1 quilos per quilòmetre, segons l'estudi "Stop the flood of plastic" de World Wildlife Fund (WWF).

Barcelona només és superada per la costa de Cilícia, a Turquia, amb 31,3 quilos per quilòmetre, i el segueix Tel-Aviv, a Israel (21 quilos); Delta del Po, a Itàlia (18,2); València (12,9); l'egípcia Alexandria (12,7); Alger, a Algèria (12,2); la badia Marsella, a França (9,4), i la també turca Esmirna (7,2).

Sant Joan a Barcelona 

L'Ajuntament de Barcelona ha apel·lat a la corresponsabilitat de la ciutadania per reduir els residus plàstics a les platges de cara a la revetlla de Sant Joan, que se celebra la nit d'aquest diumenge.

Per la revetlla, les platges barcelonines disposaran de 2.500 papereres -2.000 de les quals són per a envasos-. L'Ajuntament apilarà durant el dilluns restes sense recollir en uns 100 metres quadrats a la platja Nova Icària perquè la gent es sensibilitzi sobre la generació de residus.

33.000 ampolles cada minut

En el seu informe, WWF destaca que cada any acaben a la mar Mediterrània 570.000 tones de plàstic, l'equivalent a abocar 33.800 ampolles de plàstic al mar cada minut.

Les activitats costaneres provoquen la meitat dels abocaments de plàstic, mentre que el 30% arriba a través de rius i la resta prové de fonts de contaminació de plàstic d'activitats des del mar, com el comerç marítim i la pesca.

L'informe també detalla que el turisme augmenta "significativament" la generació de residus a les costes mediterrànies, que són visitades anualment per uns 200 milions de turistes: en alguns municipis costaners, els visitants d'estiu generen un augment del 30% de residus.

L'estat espanyol, quart productor

Espanya ocupa el quart lloc en producció de plàstic -per darrere d'Itàlia, Turquia i França- i està entre els tres països amb major percentatge de residus plàstics reciclats, ja que representa el 13,2% del total analitzat en l'informe.

L'organització avisa que la conca mediterrània genera el 10% de tots els productes plàstics, el que la converteix en el quatre productor mundial d'aquest material.

Els països de la Mediterrània generen 24 milions de tones de residus plàstics cada any, el 72% de les que acaben en un procés de tractament de residus controlat.
Arxivat a