Mas i Puigdemont pacten dotar JxCat d'una estructura «operativa i eficaç»

Els dos expresidents es reuneixen durant quatre hores a Waterloo i aposten per una "sigla consolidada que reforci i incrementi la confiança rebuda" durant el cicle electoral

Carles Puigdemont i Artur Mas, aquest dijous a Waterloo
Carles Puigdemont i Artur Mas, aquest dijous a Waterloo | ND
19 de juny del 2019
Actualitzat a les 19:34h
Carles Puigdemont i Artur Mas s'han reunit quatre hores aquest dijous a Waterloo. Sobre la taula, segons fonts coneixedores de la trobada consultades per NacióDigital, quatre aspectes: la situació del procés sobiranista, el judici al Tribunal Suprem, la configuració del Parlament Europeu i el futur de Junts per Catalunya (JxCat). Pel que fa a aquesta última qüestió, tots dos han coincidit en la "necessitat" que JxCat disposi d'una "estructura operativa i eficaç" amb un "projecte de país clar amb vocació de centralitat i amb una sigla consolidada que reforci i incrementi la confiança rebuda" durant l'últim cicle electoral, que s'ha allargat des del 21-D fins a les municipals

La voluntat, han insistit els dos expresidents, és la de "reforçar" JxCat com una "realitat política consolidada" amb gairebé 3.000 representants electes a les institucions, ja siguin ajuntaments, el Parlament, el Congrés dels Diputats i l'Eurocambra, on de moment Puigdemont i Toni Comín no tenen lloc arran del veto de l'Estat. La reunió d'aquest dimecres, agendada des de feia setmanes, ha arribat després de la cita que va tenir ahir el líder de JxCat amb dirigents territorials i membres del Govern.

Entre ells hi eren Miquel Buch, Damià Calvet i Meritxell Budó, els tres consellers que estan més implicats en la reordenació de JxCat. D'alcaldes destacats hi havia Marc Solsona -Mollerussa-, Marta Madrenas -Girona-, Lluís Guinó -Besalú-, així com també Elsa Artadi, cap de files a l'Ajuntament de Barcelona i exbatlles que han perdut el càrrec degut a pactes d'ERC amb el PSC i la CUP al territori. És el cas de Jordi Masquef -Figueres-, Rosa Maria Perelló -Tàrrega- i Carmela Fortuny -Sant Cugat del Vallès-.

Reordenació en marxa

Aquest matí, en una entrevista a TV3, Buch ha apostat per un "espai de reflexió" aquest mes de juliol per tal de definir el futur de tots els actors integrats dins de JxCat. Ha reclamat que no hi hagi "baralles", i també ha demanat que no es parli del terme "autodestrucció" per definir el moment actual del partit. Aquesta és una de les paraules que ha fet servir el president del PDECat, David Bonvehí, en un article publicat dimecres a La Vanguardia en el qual reflexiona sobre l'espai de JxCat.

La reunió entre Mas i Puigdemont és l'inici d'un període que es pot allargar durant setmanes en el qual tots els sectors intentaran posar-se d'acord per ordenar totes les sigles sorgides de l'antiga CDC. Les que menys pes estan tenint són les de la Crida Nacional per la República, presidida per Jordi Sànchez i ara hibernada.