Identifiquen el policia que va disparar i ferir Roger Español l'1-O

Irídia presenta un nou informe pericial al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona que demostra que l'agent va mentir, i on es demana la imputació del seu superior jeràrquic

Roda de premsa d'Irídia sobre la identificació de l'agent que va ferir Roger Español.
Roda de premsa d'Irídia sobre la identificació de l'agent que va ferir Roger Español. | Aida Morales
19 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:30h
UC563. Aquest és el número identificatiu de l'agent escopeter de la policia espanyola que va ferir Roger Español, el votant de l'1-O que es va quedar sense la vista d'un ull a causa de l'impacte d'una pilota de goma a l'escola Ramon Llull de Barcelona. Després de mesos d'investigació, l'organització de defensa pels drets humans Irídia ha pogut desgranar, per primera vegada a l'estat espanyol, qui és l'agent autor del dispar de la pilota de goma.

Per això, Irídia ja ha presentat un informe pericial al jutjat d'instrucció 7 de Barcelona, que investiga les càrregues policials del referèndum, perquè s'imputi també el superior jeràrquic de l'agent que va disparar, ja que aquest no només va ser qui va ordenar el tret, sinó també no auxiliar els ferits i continuar disparant moments després que Español hagués caigut a terra. 

"És un abans i un després en el procediment judicial", ha considerat l'advocada d'Irídia Anaïs Franquesa. De fet, ha dit, aquest agent -ara identificat- és un dels més de 40 que estan investigats per les càrregues policials. En la seva declaració davant del jutge, aquest policia va afirmar que no havia vist ferits i, malgrat que en general es va assumir haver disparat bales de goma, va negar haver-ho fet contra Español. 

El fet d'identificar l'autor del tret, però, és rellevant, segons Franquesa, perquè “és la primera vegada que en un cas de bales de goma” s’identifica l’agent. I és que, anteriorment i en tots els casos de rellevància penal sobre persones ferides per bales i pilotes de goma a l'Estat, els policies s'havien encobert entre ells i, per tant, sempre s’havia acabat imputant qui havia donat l’ordre i no qui l’havia executat. 

“Nul·la col·laboració” del CNP

Des d’Irídia s’ha denunciat la “nul·la col·laboració” del Cos Nacional de Policia en la instrucció oberta al jutjat de Barcelona per tal d’identificar l’autor del dispar. Més enllà de les persones que van declarar com a investigades, ha precisat Franquesa, hi ha dos escuders que van ser interrogats “sota jurament o promesa de dir la veritat”, i que van encobrir els seus companys. “Aquesta inacció o encobriment per part del CNP ha hagut de ser substituïda per la tasca d’Irídia”, ha denunciat. 

De fet, l’associació pro-drets humans ha dedicat 1.800 hores a l’anàlisi d’imatges i vídeos per localitzar l’agent, moltes de les quals fetes arribar per la ciutadania. “Es van buscar signes identificatius de la vestimenta dels agents, mirant què es podia individualitzar”, ha explicat l’advocada. A partir justament d’aquesta individualització s’ha analitzat la situació de la gorra, si portaven o no genolleres, si portaven guants o quina era la seva estatura, també tenint en compte la ubicació espacial de cada agent. De tot això, ha dit, es van poder descartar nou dels onze escopeters que hi havia a la zona. 

Al mateix resultat va arribar un pèrit especialitzat en noves tecnologies i ciberinvestigació, que va aplicar un software concret que va analitzar també tots aquests elements, així com l'estatura dels agents. El resultat de l'informe pericial era concloent: l'autor del dispar era l'UC563. 

El president d’Irídia, Andrés García Berrio, ha argumentat que aquest estudi hauria de ser “prou” per resoldre la identificació de l’agent, ja que és molt similar al que realitzen els Mossos d’Esquadra per a les seves identificacions. “El que no pot ser és que no hi hagi una fiscalia especialitzada en violència institucional”, ha lamentat, i que aquesta tasca l’hagin de realitzar organitzacions sense ànim de lucre, com la que presideix. 

Se sol·licita la imputació del superior

Irídia ha sol·licitat al titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, Francesc Miralles, que imputi ara un nou comandament que estava present en el moment del fets, ja que –tal com demostren els vídeos aportats- “un cop Roger Español és ferit i és a terra, els escopeters que estan a la vorera disparen fins a dues vegades més contra les persones que l’estan socorrent”, ha assegurat Franquesa. Tal com ha analitzat el també membre d’Irídia Abel Trias –encarregat del visionat i anàlisi de les imatges-, la majoria de persones eren periodistes, que podrien haver resultat lesionats de la mateixa manera que Español. 

“La responsabilitat dels comandaments és cara en l’ordre de disparar o de permetre-ho i no impedir-ho”, ha afegit l’advocada. Sobretot, ha dit, “quan es continua disparant persones ferides” que són a terra. Per aquest motiu no es demanarà la desimputació de la resta d’agents, ni tampoc de subinspectors, ja que podrien ser els autors o les persones que van ordenar els posteriors trets.

Que l’operació “no acabi amb impunitat”

Español, que ha comparegut amb els membres d’Irídia, s’ha mostrat satisfet de la identificació de l’agent que el va disparar, tot i que ha afirmat que “no hi ha cap diferència” entre ell o un altre. Allò que realment vol, ha assegurat, és que “aquesta operació no acabi amb impunitat”, i ha recordat que a l’estat espanyol les bales i pilotes de goma han causat 23 morts i 39 ferits greus i mutilats, com és el seu cas. 

Per tant, ha dit, es manté amb la “determinació” de portar fins al final aquest procés judicial, per aconseguir, ni que sigui, la “restitució d’una petita part del dany causat”.