Ciutadans trenca amb Valls per haver fet alcaldessa Colau

"Hi ha molt poca diferència entre l'alcaldessa i Maragall", ha justificat la portaveu del partit, Inés Arrimadas

Manuel Valls, mirant a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Manuel Valls, mirant a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | Adrià Costa
17 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:23h
L'executiva de Ciutadans ha decidit trencar amb Manuel Valls i constituir un grup propi a l'Ajuntament de Barcelona. La decisió arriba després que l'exprimer ministre francès votés a favor de la investidura d'Ada Colau, una opció a la qual els taronges s'hi havien oposat. Ho ha anunciat la portaveu del partit, Inés Arrimadas, en roda de premsa.

Amb el divorci, Ciutadans constituirà un grup amb tres regidors, mentre que Valls conservarà els altres tres. Així ho ha decidit el Comitè Permanent del partit taronja, que s'ha reunit aquest dilluns a Madrid, després que Valls, Celestino Corbacho i Eva Parera votessin a favor de la líder dels comuns en el ple de constitució de dissabte.

Arrimadas ha assenyalat que la investidura de Colau ha suposat una discrepància "molt profunda" entre l'entorn de Valls i el partit. Mentre que Valls va justificar-ho per impedir que ERC aconseguís l'alcaldia de Barcelona –en ser la força més votada ho hauria aconseguit sense necessitat de pactar–, per a Cs "la diferència entre Ada Colau i Ernest Maragall és molt poca". "Som els qui sabem que entre Colau i Ernest Maragall no hi ha gaire diferències", ha insistit, i ha recordat que la primera proposta que va llançar la líder de BComú va ser tornar a posar el llaç groc al balcó de l'Ajuntament.

"Colau ha fet el mateix que faria Ernest Maragall, que és com a primera mesura posar l'Ajuntament al servei del separatisme", ha lamentat Arrimadas després de l'anunci de la batllessa de tornar a col·locar el llaç groc a la façana del consistori. Justament ahir al vespre, Arrimadas va negar a la Sexta que l'acord estigués trencat malgrat el suport de Valls a Colau. Tant Arrimadas com el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, van assegurar ahir que seguirien treballant amb Valls perquè comparteixen "valors i programa". El mateix Carrizosa ha publicat aquest dilluns a Twitter que la seva formació treballarà "per una Barcelona oberta i plural que miri al futur" i que els tres regidors de Cs "seguiran defensant la llibertat i la igualtat".

Les relacions entre Valls i la cúpula de Cs eren tenses des del pacte d'investidura andalús, pel qual el popular Juanma Moreno va accedir a la presidència de la Junta d'Andalusia amb els vots de Cs i de Vox, que l'exprimer ministre francès va censurar públicament. Però la tensió s'ha fet especialment manifesta després de les eleccions municipals i ha tingut com a punt culminant el suport de Valls a la investidura de Colau. 

Valls es queda sense representant a la junta de portaveus

El grup que lidera Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona s'ha quedat sense representant en la reunió prèvia a la junta de portaveus d'aquest dilluns, després del divorci amb Cs.

Del grup BCN Canvi-Cs només hi han acudit els membres del partit taronja -Paco Sierra i Mariluz Guilarte-, i cap dels independents de la plataforma de Valls -el mateix Valls, Celestino Corbacho i Eva Parera-, per la qual cosa s'ha quedat sense representant.