Martínez-Almeida (PP) és elegit alcalde de Madrid amb els vots de Ciutadans i Vox

L'acord escenifica l'acord estratègic amb l'extrema dreta i suposa la fi de l'era Carmena

Martínez-Almeida abraçant Villacís a Madrid.
Martínez-Almeida abraçant Villacís a Madrid. | Europa Press
15 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:08h
El candidat del Partit Popular José Luis Martínez-Almeida ha estat elegit alcalde de Madrid amb el suport de Ciutadans i l'extrema dreta de Vox. La sessió de constitució del nou consistori madrileny ha transcorregut com es preveia, després que ahir al vespre populars i Ciutadans tanquessin un acord definitiu per governar la capital de l'Estat i posar fi al mandat progressista de Manuela Carmena. La candidata del partit taronja, Begoña Villacís, serà la vicealcaldessa en el nou govern municipal. 

Els d'Albert Rivera van conduir les negociacions resistint-se, d'una banda, a escenificar un acord amb Vox, cosa que ha estat inviable, ja que sense els de Santiago Abascal eren imprescindibles per forjar la majoria. I de l'altra, intentant que els populars s'empassessin Villacís com a alcaldessa, ni que fos durant una part del mandat. De fet, Villacís ja havia perdut el 26-M, quan havia quedat clarament per darrera del PP a Madrid.

Vox serà premiada amb la presidència d'algunes juntes de districte de Madrid. Així ho han confirmat a Europa Press fonts del Partit Popular, que cedirà al partit ultra alguns districtes que li corresponen en funció dels acords amb Ciutadans. 

L'elecció de Martínez-Almeida és el major èxit del PP fruit de les municipals del 26-M, després del seu fracàs rotund a les eleccions espanyoles. Suposa la fi de l'era de Manuela Carmena, que al capdavall ha estat un parèntesi enmig de mandats conservadors. La dreta va conquerir l'alcaldia madrilenya el 1989 i no la va perdre fins a les eleccions anteriors del 2015.