El Govern ultima el pla per obrir delegacions als cinc continents

El conseller Alfred Bosch viatja la setmana vinent a Mèxic i després es desplaçarà als Estats Units

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, en una imatge d'arxiu
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, en una imatge d'arxiu | ACN
14 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:16h
Un any després de l'arrencada del Govern, i sis mesos després de l'arribada d'Alfred Bosch a la conselleria d'Acció Exterior en substitució d'Ernest Maragall, la Generalitat ultima el pla que ha de permetre l'obertura de delegacions arreu dels cinc continents. El pla estratègic, que s'aprovarà previsiblement d'aquí a dues setmanes -finals de juny o principis de juliol, com a molt tard- s'aprovarà en una reunió del consell executiu i permetrà arrencar l'obertura de les oficines, que encara estan pendents de confirmació.

Els delegats es triaran per concurs públic un cop creades administrativament les delegacions, de manera que no començaran a funcionar de manera immediata. Una de les prioritats de Maragall, primer, i de Bosch, després, ha estat reactivar l'aparell exterior de la Generalitat, que va ser escapçat per l'aplicació del 155. Hi haurà delegacions de nova creació que abarcaran més d'un país, a l'estil de l'oficina a l'Europa Central que es va obrir fa uns mesos. El conseller, abans de l'aprovació del pla, viatjarà a Mèxic i als Estats Units.

El Departament atorga especial importància al desplaçament al país centreamericà, sobretot en clau de drets humans i descolonització. El viatge es produeix pocs mesos després de la declaració que va fer el Govern condemnant els abusos de la colonització, arran de la petició que havia llançat el propi govern mexicà a les institucions espanyoles, concretament a Felip VI.