JUDICI DE L'1-O

L'advocacia de l'Estat es desmarca de la Fiscalia i avala que Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat

El cap de llista d'ERC a les eleccions europees ha demanat sortir de Soto del Real el pròxim 17 de juny per adquirir davant la Junta Electoral Central la condició de diputat al Parlament Europeu

per NacióDigital, 12 de juny de 2019 a les 11:00 |
Oriol Junqueras, cap de llista d'ERC a les europees, en un cartell electoral | Adrià Costa
L'advocacia de l'Estat avala que Oriol Junqueras reculli l'acta d'eurodiputat, desmarcant-se així de la posició de la Fiscalia que ha presentat un escrit al Suprem oposant-s'hi. El líder republicà ha demanat sortir del centre penitenciari de Soto del Real el pròxim 17 de juny per adquirir la condició d'eurodiputat en un acte que s'ha de celebrar davant la Junta Electoral Central.

Els serveis jurídics de l'Estat es recolzen en les resolucions del Tribunal Suprem per permetre que els presos polítics poguessin recollir les actes de senadors i diputats. L'Advocacia considera que és a aquest últim òrgan a quI correspon valorar el compliment dels requisits establerts pel dret espanyol que pot afectar els candidats electes i singularment els efectes de l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal (LECrim). En el seu escrit demana que el trasllat a la cambra es faci en les mateixes condicions de custòdia i amb les mateixes limitacions que el dia de la constitució del Congrés i del Senat.


A més, demana que s'enviï a la Junta Electoral Central la interlocutòria de conclusió del sumari de la causa del 'Procés' i la comunicació de la presidenta del Congrés per la qual es va declarar a Junqueras automàticament suspès com a diputat espanyol.
En un document de cinc pàgines presentat al Suprem, l'Advocacia recorda que després de jurar o prometre la Constitució cal presentar una declaració escrita sobre la possible incompatibilitat per l'exercici d'eurodiputat, tal com exigeix el reglament de l'eurocambra.

Però el document també diu que és la JEC i no el Parlament europeu la qui té "la competència per valorar el compliment dels requisits establerts pel dret intern" que puguin afectar els candidats electes, sobretot la possible incompatibilitat per raó de la suspensió de càrrec públic pels presos per delicte de rebel·lió que estableix la LECrim. De fet, la legislació de cada estat passa per sobre de l'europea en el cas de poder autoritzar o no la recollida de l'acta.

El document també explica que la immunitat parlamentària dels eurodiputats depèn del dret de cada estat. "La possible extensió dels privilegis o immunitats que pugui invocar el sol·licitant vindrà determinada per l'extensió que reconegui el dret espanyol", diu l'Advocacia, i en concret es remet a la delimitació que ja ha fet la Sala Segona del Tribunal Suprem en el cas dels presos independentistes que van obtenir l'acta de diputat al Parlament, al Congrés o al Senat, i que van poder obtenir l'acta però van ser immediatament suspesos.


Amb tot, l'Advocacia es mostra favorable al trasllat de Junqueras al Congrés, en les mateixes condicions que el 20 i 21 de maig, però també sol·licita que es remetin a la JEC la interlocutòria de conclusió de sumari feta pel magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena, i les interlocutòries de la Sala Segona sobre la presa de possessió del càrrec de diputats, així com la seva posterior suspensió per part de la mesa del Congrés.

En canvi, el ministeri públic considera que la condició d'eurodiputat és incompatible amb la de diputat a les corts espanyoles i recorda que el líder d'ERC ja ha estat suspès com a diputat del Congrés, un fet amb el que, segons la Fiscalia, es vol sortejar la suspensió de funcions ja acordada per la mesa de la cambra baixa.

Els fiscals Javier Zaragoza Aguado i Jaime Moreno Verdejo, a més, s'oposen al permís que ha demanat Junqueras perquè això suposaria aturar el procediment judicial. Segons l'escrit, això seria una "intromissió tan indeguda com inadmissible en l'exercici de la funció de jutjar". La fiscalia reconeix que el fet que Junqueras es convertís en eurodiputat implicaria demanar un suplicatori per retirar la immunitat reconeguda en el protocol número 7 del Tractat de la Unió Europea, un procediment diferent al del Congrés, "amb la consegüent suspensió i paralització del procediment". A més, remarca que el Parlament Europeu no estaria obligat a suspendre'l de les seves funcions.

El ministeri públic subratlla que en aquest cas seria aplicable l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, "que estableix la suspensió automàtica de Junqueras" perquè està sent processat per rebel·lió i en presó preventiva. Ara bé, qui hauria d'aplicar aquest article d'una llei espanyola seria el Parlament Europeu, que no està obligat a complir-lo tenint en compte que és un òrgan d'una institució supranacional. La suspensió, per tant, "no podria ser executada de forma automàtica".

Així, la Fiscalia constata que concedir aquest permís a Junqueras suposaria "obrir un escenari en què podrien produir-se interferències absolutament no raonables en l'exercici de la funció jurisdiccional", ja que significaria que el Parlament Europeu exercís una funció de "revisió o control" sobre el poder judicial pel fet que determinades persones hagin estat escollides eurodiputats durant la celebració del judici oral.
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Política
Participació