Els Mossos han obert 55.000 expedients per la llei mordassa des de l'1-O

Uns 4.500 d'aquests expedients s'han incoat per "faltes de respecte o consideració" a agents dels cossos policials, un dels articles criticats pel Consell d'Europa per vulnerar la llibertat d'expressió

Els Mossos, en una actuació prop dels jutjats de Sabadell.
Els Mossos, en una actuació prop dels jutjats de Sabadell. | Juanma Peláez
07 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:23h
L'aplicació de la controvertida llei mordassa ha estat una constant a Catalunya, els darrers mesos. Entre el referèndum de l'1-O i el passat 10 d'abril, els Mossos han incoat 54.858 expedients sancionadors per les infraccions contemplades en la llei de seguretat ciutadana, impulsada pel ministre Jorge Fernández Díaz i aprovada el 2015 amb l'oposició frontal de tots els grups excepte el PP. De mitjana, això suposa quasi un centenar d'expedients diaris -en concret, 98,7-.

Així ho ha concretat el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una resposta parlamentària a la diputada de la CUP Maria Sirvent publicada aquest divendres al Butlletí Oficial del Parlament. En la resposta, també s'hi detalla que 4.468 d'aquests expedients es van iniciar per l'article que considera falta lleu les "faltes de respecte o consideració" a agents dels cossos policials, un punt que ha estat criticat pel Consell d'Europa com un dels elements més polèmics de la llei. Segons l'ens internacional, aquest article pot ser arbitrari i lesiu per a la llibertat d'expressió.

La resposta parlamentària, a més, concreta en quantes ocasions s'ha aplicat la llei en sis dels 44 supòsits més previstos en ella. No s'ha obert cap expedient per aquell article en què es regula com a falta molt greu la realització de manifestacions en espais on es presten serveis bàsics, ni tampoc en els que consideren com a falta greu les manifestacions a prop d'assemblees legislatives o la negativa a dissoldre alguna protesta. En canvi, sí que s'han tramitat 453 expedients per falta lleu per danys en béns públics i 68 més per reunions en llocs públics no comunicades o autoritzades.

Inclou el període del 155

El període comprès en la resposta parlamentària inclou els set mesos d'aplicació del 155, en què els Mossos estaven sota les ordres del govern espanyol i en què el nombre de protestes contra la suspensió de l'autonomia va ser elevat. A banda, en una altra resposta parlamentària anterior de Buch a Sirvent, s'hi concretava que el nombre d'expedients incoats per la llei mordassa entre el 17 de gener del 2018 i el 25 d'octubre d'aquell anys va ser de 16.093 -57,3 al dia, força menys que en el global del període des del referèndum fins el passat 10 d'abril-.

El Congrés va aprovar el 2017 reclamar al govern espanyol la derogació d'aquesta llei, però els vetos de l'anterior mesa de la cambra baixa, amb majoria conservadora, i els dubtes del govern de Pedro Sánchez -que es va desdir de la demanda que mantenia a l'oposició i va passar a defensar tan sols la reforma d'alguns articles- ho han impedit, per ara.