L'interrogatori a Jové al TSJC examina proves clau de la rebel·lió

Els documents EnfoCATs i l'agenda Moleskine, trobats a casa de l'exnúmero dos de Junqueras, són les principals proves de les acusacions per sostenir les peticions més greus de presó

L'exterior del TSJC, aquest matí
L'exterior del TSJC, aquest matí | Aida Morales
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 10:25h
La causa contra l'1-O es ramifica més enllà del Tribunal Suprem, i un exemple n'és la instrucció que porta a terme el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra qui va ser el número dos d'Oriol Junqueras i secretari general de Vicepresidència, Economia i Hisenda. El diputat d'ERC Josep Maria Jové està citat a declarar aquest divendres a l'alt tribunal català, investigat per presumptes delictes de malversació, revelació de secrets i desobediència greu per la seva implicació en el procés sobiranista i l'organització del referèndum. 

La figura de Jové, però, va molt més enllà d'aquesta declaracio, ja que els documents que es van trobar a casa seva i al despatx de la conselleria se situen clau per vestir la causa contra el procés al Tribunal Suprem, que té com a vèrtex l'acusació de rebel·lió. Arran d'un  registre policial, la Guàrdia Civil va trobar a casa de Jové la ja coneguda agenda Moleskine, que integra dades clau sobre el procés i cita diverses reunions de la considerada cúpula del procés. 

El TSJC considera que aquesta llibreta, i també el document en power point EnfoCATs, són el full de ruta previst per aconseguir la independència per la via unilateral, desoint les advertències del Tribunal Constitucional i amb la necessària "assistència" del referèndum de l'1-O. Els registres policials al domicili i despatx de Jové es van ordenar el 20 i 21 de setembre del 2017, per ordre del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, i van desembocar amb la concentració davant de la seu d'Economia.

Actualment aquests documents -impugnats per les defenses- consten en la causa contra els presos polítics al Suprem, pendents de valoració del tribunal de cara a la sentència. Jové va ser citat a declarar a l'alt tribunal com a testimoni, tot i que es va acollir al seu dret de no respondre per la seva implicació en un altre procés judicial vinculat.

Comitè executiu per avançar cap a la independència

L'alt tribunal català investiga si el número dos de Junqueras va participar en el comitè executiu organitzat pel Govern i altres actors de la societat civil per avançar cap a la independència, que s'havia de declarar després de dur a terme un referèndum.

La seva investigació, però, va iniciar-se arran de l'ordre de detenció del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona. Arran d'esdevenir diputat al Parlament després de les eleccions del 21 de desembre, el seu cas va passar al TSJC pel fet de ser aforat. El jutjat investigava llavors la possible creació d'estructures administratives d'Estat, la desviació de fons públics per a aquests objectius, i si s'estava fent un presumpte ús il·lícit de fitxers de dades personals per al referèndum. 

Jové estarà representat al TSJC per Cristina Rodríguez, advocada del despatx d'Olga Arderiu, defensora de Carme Forcadell al Suprem. Es presentarà a l'alt tribunal català acompanyat d'una delegació de representants d'ERC encapçalada pel vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès.