Foment i la Pimec competeixen a la Cambra per ocupar sis vocalies

Aquest dimecres, els 40 membres elegits i els 14 representants de les grans empreses han d'elegir entre dotze candidats presentats per les dues patronals

El ple de la Cambra vota aquest dimecres els representants patronals.
El ple de la Cambra vota aquest dimecres els representants patronals. | Bernat Cedó
04 de juny del 2019
Actualitzat el 05 de juny a les 9:46h
El ple de la Cambra de Comerç elegirà aquest dimecres els sis representants de les patronals. Els 54 membres de l'organisme -els 40 elegits el 5 de maig i els 14 representants de les principals empreses contribuents votaran sis vocals més d'entre dues llistes presentades per les patronals Foment del Treball i Pimec. D'aquesta manera conclourà el llarg i complex procés electoral que va tenir com a gran focus el triomf de la candidatura independentista d'Eines de País per ocupar els 40 vocals elegibles per empresaris i autònoms.  

Eines de País, la llista independentista animada per l'ANC, té una nítida majoria de 31 llocs en el ple. Hi ha 4 vocalies de la llista d'Enric Crous, 3 de l'equip de Carles Tusquets, 1 de la candidatura de Ramon Masià i 1 més de la plataforma de dones 50/50, a més dels 14 nomenats per les grans empreses. Una de les incògnites és si Eines de País optarà per decantar-se per una o altra de les dues llistes empresarials. Des de la candidatura s'ha repetit que s'elegirà de manera individual d'entre els representants patronals, buscant els perfils més adients. 

Es dona el cas que la Pimec i Foment venen d'una pugna feixuga per la representativitat patronal que es va resoldre amb una entesa entre els dos presidents, Josep González i Josep Sánchez Llibre, respectivament. L'actitud de les dues entitats ha estat molt diferent davant les eleccions a la Cambra. Mentre la Pimec es va posicionar clarament en favor del tàndem Enric Crous-José María Torres, a Foment van veure més clar romandre en una actitud neutral, malgrat que en el si de Foment hi havia partidaris de Crous i de Carles Tusquets.

Dotze candidats en joc

Els 54 electors del ple hauran de triar sis noms d'entre dotze candidats. Foment presenta Santiago García-Nieto (Confecat), Jaume Roura (Gremi del Motor), Joan Canals (Agrupació de Gèneres de Punt), Elisabeh Trallero (Mutua Universal), Anna Cornadó (Copisa) i Francina Valls (Criteria). La Pimec postula a José María Torres (Numintec i excandidat a vicepresident amb la llista d'Enric Crous), Emili Rousaud (Factor Energia), l'advocada fiscalista María José Tarancón, Martina Font (Font Packaging Group), Anna de Quirós (Cobertis) i Josep Ignasi Hornos (Associació Catalana d'Entitats de Salut).

Foment del Treball ha posat en valor aquestes setmanes la seva actitud de neutralitat davant les eleccions camerals i ha mostrat la seva predisposició perquè la direcció sorgida del procés electoral s'integri en els contactes engegats des de la patronal amb entitats com el RACC, la plataforma Barcelona Global i el Cercle d'Economia sobre el futur del lideratge econòmic de Barcelona. La votació d'avui serà important per copsar el tipus de relacions que la nova Cambra mantindrà amb el poder empresarial.