Òmnium i ANC insten Torra a recuperar ja la unitat estratègica

Marcel Mauri reclama al president que la resposta a les sentències sigui "àmplia i contundent", mentre que Elisenda Paluzie li demana aplicar la via unilateral

El president de la Generalitat, Quim Torra, amb part de l'equip directiu d'Òmnium Cultural
El president de la Generalitat, Quim Torra, amb part de l'equip directiu d'Òmnium Cultural | ACN
04 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:07h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha encetat la ronda de contactes amb partits i entitats per abordar la resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Ho ha fet reunint-se, per separat, amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural just després que acabés la compareixença per fer balanç del primer any de Govern. La idea, segons ha expressat Torra en una compareixença aquest dimarts, és bastir una "resposta de país" quan arribin les previsibles condemnes per part del Suprem contra els dirigents encausats. Totes dues entitats han coincidit en demanar a Torra que recuperi la "unitat estratègica" de camí al veredicte del Suprem per donar una resposta a les condemnes. Es preveu que la sentència arribi a la tardor.

"La resposta ha de ser àmplia i contundent, que expressi el 80% de la societat catalana", ha assenyalat Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural. "No entendríem que no hi hagués unitat estratègica en un moment tan greu", ha apuntat Mauri, que ha indicat que no l'entitat no disposa de cap full de ruta concret i que, per tant, correspon a Torra plantejar quina ha de ser la resposta. "La fórmula concreta no ens correspon a nosaltres", ha reflexionat el vicepresident de la junta que presideix Jordi Cuixart, empresonat a Soto del Real i a qui la Fiscalia demana 17 anys de presó.

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha explicat després de la trobada que el principal és recuperar la "unitat estratègica" i la "unitat d'acció". "Es tracta d'aconseguir la unitat estratègica per plantejar de nou l'objectiu de la independència", ha ressaltat Paluzie en declaracions als mitjans a la sortida de la trobada, que s'ha allargat durant una hora i mitja. Paluzie ha indicat que no pertoca plantejar un segon referèndum unilateral i ha recalcat que cal perseguir l'objectiu de superar el 50% en convocatòries electorals. Aquest matí, Torra ha descartat que planegi avançar els comicis.

Només l'ANC aposta per la unilateralitat

En el cas de l'ANC, l'entitat aposta per unes eleccions "plebiscitàries" convocades just després del veredicte. L'Assemblea reclama -com també ho fa Demòcrates de Catalunya- a Torra que recuperi la via unilateral, i assegura que si en aquests hipotètics comicis se supera el 50% hi haurà prou legitimitat per declarar la independència. De moment, però, el Govern segueix instal·lat en la recerca d'un acord amb l'Estat a través del diàleg, tot i les reticències de Pedro Sánchez a parlar amb la Generalitat de qüestions polítiques de fons i descarta qualsevol negociació per un referèndum pactat.

Les trobades s'han celebrat el mateix dia que la Fiscalia ha presentat les conclusions en el judici de l'1-O. El ministeri públic ha mantingut les acusacions de rebel·lió i les peticions de pena per als dirigents encausats, i ha situat l'exvicepresident Oriol Junqueras com el "motor" del clima "insurreccional" que es va viure a Catalunya, segons els fiscals, la tardor del 2017 a Catalunya. Els representants del ministeri públic també han recalcat que es va culminar un "cop d'estat" i que es va fer servir "violència física".