Collboni tanca la porta a reunir-se amb Maragall

El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona assegura que només negociarà amb Colau i enterra el plantejament de tripartit dels comuns

03 de juny del 2019
Actualitzat a les 20:18h
Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu
Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, tanca la porta a reunir-se amb el seu homòleg d'ERC, Ernest Maragall. Així ho ha comunicat el dirigent socialista a través de la carta de resposta adreçada a l'equip republicà al qual ha tingut accés NacióDigital. En la missiva, Collboni explicita que aquest dilluns han iniciat les negociacions amb Barcelona en Comú per a la configuració d'un govern "progressista i no subordinat al procés" i que aquest serà l'únic plantejament que defensaran.

Els socialistes no recullen el guant d'ERC a la petició de reunió formalitzada, amb la qual cosa dinamiten el tripartit amb PSC i republicans que reclama Ada Colau. ERC havia formalitzat aquesta tarda la petició d'una trobada amb Jaume Collboni, sol·licitud que ha estat avançada per aquest diari. Enmig de les negociacions per la governabilitat de la capital catalana, l'equip del dirigent republicà s'havia posat en contacte amb els socialistes per agendar una reunió que no tenia, de partida, l'objectiu d'explorar cap acord, sinó de "contrastar" en quin punt es troba cadascuna de les formacions després de les eleccions del 26 de maig.

El diàleg, després de la investidura però no per governar

El PSC, però, que han dit per activa i per passiva que faran tot el possible per evitar que Barcelona no tingui un alcalde independentista, tampoc accedeix a una reunió que els republicans concebien per analitzar la situació i en cap cas per explorar cap acord de govern. En la carta enviada al gabinet de Maragall, els de Collboni sí que asseguren que, un cop passada la investidura el 15 de juny, el nou ple requerirà "diàleg sense exclusions" amb totes les forces polítiques per forjar grans acords de ciutat en matèria de seguretat, transport públic o habitatge, entre d'altres. 

Fonts coneixedores de la petició formulada per Maragall argumenten que el dirigent republicà feia aquest pas com a guanyador dels comicis i dins de la voluntat de "no tancar-se a res". Tot i això, mantenen, que el PSC "no pot ser un soci" perquè la seva aposta passa per un govern progressista compromès amb polítiques d'esquerres però també amb la defensa dels drets i les llibertats. 

Una trobada que havia de servir per "contrastar" posicions

L'objectiu de la trobada, insisteixen, era dialogar cara a cara sobre quin anàlisi es fa del resultat electoral, escoltar-se mútuament i saber de primera mà com l'entoma l'escenari postelectoral cadascuna de les dues formacions malgrat que la distància sigui "abismal". Precisament aquest dilluns el PSC ha assegurat que només vol obrir converses amb Barcelona en Comú però en cap cas amb Ernest Maragall, anunci que ha ratificat en la seva carta de resposta a Maragall. "Els socialistes només ens asseurem a una taula per parlar de govern amb els comuns, en coherència amb els resultats", ha dit el líder del PSC a la capital catalana, que des del primer dia ha fet una crida a fer el possible per evitar que la ciutat tingui un alcalde independentista.

El gest d'ERC arriba poc després que els comuns hagin tornat a insistir que l'única equació de pacte que contemplen és a tres bandes amb republicans i socialistes, que mantenen els vetos creuats. 

 
Arxivat a