El missatge d'Aragonès connecta amb el Cercle d'Economia

Les referències a un nou model de finançament i la declaració de Pedralbes troben receptivitat en l'empresariat reunit a Sitges, més crític amb les mesures de Pablo Iglesias

La ministra Calviño a les Jornades de Sitges.
La ministra Calviño a les Jornades de Sitges. | ACN
31 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:43h
Segon dia de les 35 Jornades del Cercle d'Economia a Sitges. Agenda intensa la d'aquest divendres, amb la presència del vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, del líder de Podem, Pablo Iglesias, i de la ministra d'Economia i Empresa, la socialista Nadia Calviño. Aquests dies, l'hotel Melià és un microcosmos i un termòmetre molt indicatiu de les palpitacions (i les preferències) del món econòmic. Dijous, el president Quim Torra va inaugurar la trobada, que serà clausurada demà pel president espanyol, Pedro Sánchez. Aquí les cinc claus del dia.
   
1. Aragonès, més aplaudit que Torra 

La intervenció de Pere Aragonès davant el Cercle d'Economia ha agradat l'auditori. El vicepresident del Govern ha fet un seguit de moviments d'obertura en un discurs d'alt contingut polític. S'ha mostrat predisposat a negociar un nou model de finançament, sempre i quan l'Estat posi fi al control financer de la Generalitat. Ha reivindicat la declaració de Pedralbes, signada el 20 de desembre del 2018 pels presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, pel que suposava de reconeixement del "conflicte polític" i voluntat de consultar la ciutadania. Finalment, Aragonès ha fet una crida al retorn de les empreses i s'ha mostrat disposat a "ajudar" i ha fet una crida contra les polítiques d'austeritat.

A les acaballes de l'acte, un membre destacat del Cercle ha comentat: "Aragonès ha connectat". Poca estona després, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, elogiava explícitament el número dos del Govern. El president Torra va obrir les Jornades i va ser acollit amb més fredor. El seu discurs, amb elements literaris i ple de referències a la repressió de l'Estat passant més de puntetes sobre els aspectes econòmics, va ser molt poc aplaudit.  

2. Els impostos d'Iglesias incomoden

El Cercle ha agraït al líder de Podem, Pablo Iglesias, que hagués acceptat la invitació de l'entitat sense problemes. Ha estat el segon cop que ha intervingut en la trobada de Sitges. Ja no ha agradat tant el seu discurs, en què ha proposat una setmana laboral de 34 hores sense baixar els salaris i una pujada d'impostos, entre ells un a les grans fortunes. Iglesias ha fet una apel·lació a aprofitar tot el talent de bascos i catalans. A la sortida, un conegut financer deia que "parlar de talent i d'augmentar impostos a la vegada és incompatible". 

3. La ministra Calviño no se surt del guió

Al vespre ha estat el torn de la ministra d'Economia, Nadia Calviño, que no s'ha sortit del guió i s'ha circumscrit a l'àmbit estricte del seu càrrec, sense voler entrar en qüestions polítiques. Sobre les possibles negociacions per formar un govern de coalició amb Podem, no ha contestat i s'ha refugiat en el fet que és "ministra en funcions". Ha apostat, això sí, per  una política econòmica "progressista" que tingui com a prioritat la sostenibilitat econòmica, però també social i ambiental. Calviño també ha demanat no fer alarmisme sobre el futur de les pensions. El seu perfil baix es pot entendre: dissabte serà a Sitges el president Pedro Sánchez. 

4. Casado i Rivera irriten el Cercle

L'absència dels líders de la dreta espanyola, Pablo Casado i Albert Rivera, ha irritat molt el Cercle d'Economia. El posicionament de l'entitat en favor d'una sortida negociada al conflicte polític ha generat un clima de fredor de les cúpules del PP i de Ciutadans, partidàries de la mà dura. No han vingut però no perquè no s'hagi intentat. Des de les direccions popular i taronja es va intentar proposar uns substituts, però el Cercle va rebutjar segones espases.   

5. Javier Faus, un nou lideratge

Aquest divendres l'empresari Javier Faus ha fet la seva primera intervenció pública des que se sap que serà el proper president del fòrum econòmic. En una xerrada sobre la dimensió econòmica de Barcelona, Faus s'ha mostrat brillant i ha rebutjat que es donin totes les culpes al procés de l'afebliment econòmic de Catalunya. Faus ha recordat que fa ja 80 anys que l'Estat ha optat per una recentralització entorn Madrid. Entre els socis del club hi havia molts somriures. Per ells, ha nascut un nou líder social.