L'advocat dels presos a l'ONU diu que Espanya serà «culpable» a ulls d'Europa si no els allibera

Ben Emmerson adverteix Pedro Sánchez que si manté empresonats els presos polítics o els condemna, la comunitat internacional no tindrà més remei que "prendre accions"

Ben Emmerson a la roda de premsa a la Law Society de Londres.
Ben Emmerson a la roda de premsa a la Law Society de Londres. | ACN
29 de maig del 2019
Actualitzat el 30 de maig a les 10:59h
Més que contundent declaració de l'advocat dels presos davant de Nacions Unides, Ben Emmerson, després que s'hagi conegut l'informe del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de la ONU que demana la seva immediata posada en llibertat. Si l'estat espanyol no allibera els presos polítics, ha dit Emmerson, serà considerada "culpable" a ulls d'Europa, i s'haurà d'enfrontar a les mesures que la comunitat europea i també la internacional puguin imposar.

"Les democràcies modernes no empresones polítics elegits, senzillament perquè proclamen en favor de la independència", ha declarat l'advocat. I és que, de fet, ha dit, el comportament de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras "no només no va ser violent, sinó que va ser pacífic en cada moment". "Les democràcies no empresones les persones per l'expressió pacífica d'una opinió política", ha afegit.

Segons el prestigiós advocat anglès, "no hi ha cap mena de base legal per mantenir la presó preventiva" perquè, el que s'està jutjant en aquests moments al Tribunal Suprem, suposa una "vulneració ulterior de la legislació internacional". Per aquest motiu, ha assegurat, si finament l'alt tribunal espanyol condemna els presos polítics a qualsevol pena de presó, l'estat espanyol "serà considerat culpable". Això és així perquè vulnerarà tractats internacionals i haurà de respondre davant de la legislació internacional: "Espanya està sota la vigilància del Tribunal Europeu dels Drets Humans".

A més, ha puntualitzat, el Grup de Treball ha trobat elements que indiquen que els magistrats del Suprem "tenien idees preconcebudes" pel que fa al conflicte entre Catalunya i Espanya i, per tant, "no són imparcials". Per això, els experts en drets humans, civils i polítics de l'ONU han demanat al govern espanyol que "prengui les mesures necessàries" per solventar la situació de forma imminent i, d'aquesta manera, "s'alineï amb la legislació internacional", incloent les obligacions que té en el marc del Conveni Internacional de Drets Polítics i Socials.  

Un veredicte "vinculant"

"Les Nacions Unides exigeixen que l'estat espanyol no només alliberi els presos i s'asseguri que no són enviats a presó durant el judici, sinó que també porti a terme una investigació" sobre la justícia, ha recordat Emmerson. A més, l'advocat ha remarcat que "seria molt equivocat" considerar que l'informe del Grup de Treball no és vinculant: "És la paraula del tribunal competent de les Nacions Unides, amb l'autoritat de les Nacions Unides per aplicar el Conveni Internacional de Drets Civils i Polítics". 

En aquest sentit, ha recordat que Espanya és "signatària i forma part inherent" del tractat multilateral, i que el Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de la ONU és "l'organisme autoritzat per Nacions Unides per emetre sentències". Per tot això, ha advertit que "si Espanya ignora aquesta resolució, estarà en una vulneració continuada i flagrant de la legislació internacional" i es col·locarà "fora de la comunitat internacional de les nacions democràtiques". Una situació que s'agreujarà, ha afegit, "si qualsevol dels acusats o coacusats és sentenciat o enviat a la presó" després del judici de l'1-O: "Espanya està obligada a alliberar-los".

Un informe clar i directe

L'informe de l'ONU, que dimarts va avançar NacióDigital, demana molt directament l'alliberament immediat dels presos polítics, i s'adreça a l'estat espanyol perquè els indemnitzi econòmicament, després d'haver-los privat de llibertat sense que hi hagi sentència, i perquè iniciï una investigació "exhaustiva i independent" sobre les responsabilitats. 

El dictamen, signat pel president del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària, l'expert en drets humans mexicà José Guevara Bermúdez, considera que l'empresonament de Junqueras, Cuixart i Sànchez busca "reprimir membres de grups polítics per silenciar el seu reclam en favor de l'autodeterminació". A més, destaca que les accions "concertades per l'aparell nacional de justícia" van rebre el suport "polític públic" de la llavors vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va felicitar fins a tres vegades el llavors president, Mariano Rajoy, per "tenir èxit al decapitar i liderar els líders independentistes".

L'informe també explica que Junqueras i els Jordis van ser "acusats per sedició en relació a la protesta social i pacífica del 20 i 21 de setembre del 2017" i per un referèndum que "està permès a Espanya". I puntualitza que el seu empresonament vulnera "principis d'igualtat dels éssers humans", en detriment dels articles 2 de la Declaració Universal i 3 del Pacte de les Nacions Unides. 

Petició de llibertat al Suprem

Després de conèixer l'informe de l'ONU, els advocats de Cuixart han tornat a demanar la seva llibertat al Suprem, tot i que el president de la sala segona -on s'està jutjant els líders independentistes- ha puntualitzat que la qüestió es tramita en el marc d'una peça separada.

L'esfera política independentista tampoc ha tardat a reaccionar. El Govern de la Generalitat ja ha instat la Moncloa a complir la resolució del grup, mentre que també s'han posicionat dirigents d'ERC i Junts per Catalunya. 

Emmerson es va adreçar a l'ONU el 2018

El prestigiós advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson va presentar el febrer del 2018 en nom dels tres presos (Joaquim Forn va rebutjar sumar-s'hi malgrat que també estava privat de llibertat) una comunicació al grup de treball perquè confirmés si la situació de presó preventiva vulnerava drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. 

El Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària és una entitat vinculada a l'ONU, formada per experts independents sobre drets humans, que estudia casos de possibles violacions de la normativa internacional. Concretament, investiga situacions d'arrestos i detencions arbitràries per part d'estats. El grup es va establir com un procediment especial l'any 1991 dins l'àmbit de competència del Consell de Drets Humans de Nacions Unides. Malgrat que no és vinculant en les seves resolucions, emet informes de referència per als governs sobre el compliment del dret internacional.

En els últims anys, Nacions Unides ha fet 245 resolucions d'aquest tipus, dues de les quals a França i Polònia, països de la Unió Europea. En els dos casos, després de la resolució aquests països van deixar activistes polítics en llibertat. 

25 anys litigant davant de tribunals internacionals

Al currículum d'Emmerson, que acumula 25 anys d'experiència litigant davant tribunals internacionals, consta que va ser l'advocat de Maria Litvinenko, la dona de l'exagent rus Alexander Litvinenko mort l'any 2000 després de ser enverinat. També va liderar la defensa de Moazzam Begg, ciutadà britànic empresonat a Guantánamo durant 6 mesos acusat de terrorisme a la guerra civil de Síria. També va ser un dels relators de les Nacions Unides que va advertir el govern espanyol per la llei mordassa l'any 2015.

PRESIDENT MEXICÀ José Guevara Bermúdez, president del Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària de Nacions Unides, acumula una àmplia experiència teòrico-pràctica en l'àmbit dels drets humans i el dret penal internacional. Autor de nombroses publicacions, ha impartit també diverses conferències en universitats de Mèxic. Va dirigir el programa de drets humans a la Universitat Iberoamericana, i ha treballat pel Ministeri d'Afers Exteriors del seu país, així com dins de la Unitat de Drets Humans del Ministeri d'Interior. També ha estat responsable de la missió mexicana a l'Oficina de Nacions Unides a Ginebra.

 

Document de l'ONU contra la presó de Junqueras i els "Jordis" by naciodigital on Scribd