Ciutadans desmenteix Valls i diu que només donaria suport a Collboni

El partit de Rivera assegura que els resultats a Barcelona els col·loquen a l'oposició i que no faran alcalde "un independentista o un populista"

Albert Rivera i Manuel Valls
Albert Rivera i Manuel Valls | ACN
29 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:14h
Ciutadans ha desmentit Manuel Valls pel que fa a política de pactes a Barcelona. Poc després que l'alcaldable anunciés la seva predisposició a donar suport a Ada Colau a l'alcaldia de Barcelona, "sense condicions" per impedir un alcalde independentista, el partit d'Albert Rivera ha emès un comunicat en què assegura que els resultats "no permeten governar la ciutat" i, per tant, estaran "a l'oposició". El partit taronja afirma que si es tracta d'impedir "un alcalde independentista o populista, els regidors de Ciutadans negociarien amb un candidat que no sigui ni independentista ni populista". Segons els de Rivera, "l'opció que reuneix aquestes condicions és Collboni". 

A les poques hores del 26-M, s'ha evidenciat una diferència de fons en política de pactes entre Valls i Ciutadans. Rivera està obert a negociar amb el PP -i amb Vox- governs i municipis allí on sigui possible. Valls ja ha mostrat el s eu rebuig total a tot acord amb Vox. En el cas de Barcelona, l'exprimer ministre francès -que avui ha recordat que és un "socialdemòcrata"- s'ha mostrat predisposat a oferir el seu suport fins i tot a Colau. Una decisió que, de materialitzar-se, trencaria amb la línia de Rivera de sumar amb PP i Vox per foragitar, per exemple, Manuela Carmena a Madrid. Com s'explicaria que els taronja contribuïssin a fer fora Carmena a Madrid i apuntalessin Colau a Barcelona? 

La postura de l'exprimer ministre

"Ens podem permetre que aquesta ciutat quedi en mans del separatisme?". Aquesta és la pregunta que Manuel Valls s'ha fet aquest dimecres en la seva primera compareixença després de la de la nit electoral del 26-M. Valls ha refermat el seu "compromís amb Barcelona" i ha afirmat que "és l'hora de la responsabilitat". Ha fet una crida a "Ada Colau i Jaume Collboni" perquè facin el primer pas. Ha afirmat que està disposat a sumar "sense condicions" per impedir que Ernest Maragall sigui alcalde.   

Valls ha admès que la seva situació no permet "ultimàtums". Però sí que ell pot ser part per evitar que Barcelona sigui "palanca de l'independentisme o capital d'una República imaginària". Preguntat sobre si està disposat ara a pactar amb Colau, després d'haver-la atacat durant tota la campanya, Valls ha respost que ell només parlarà de "principis". "Jo faré tot el que calgui perquè no hi hagi un alcalde independentista", ha reblat.

Manuel Valls ha rebutjat que ara toqui parlar de "política petita" ni de mercadeig de pactes. "Estic en un moment de la meva vida en què el que compta són només els principis i l'ètica. No demano res per mi". I ha llançat una frase que és un avís: "Em quedo, però amb els meus principis i ètica, i us ho haureu d'empassar". Ha reclamat "alçada de mires" per impedir que hi hagi un alcalde independentista. 

Ha recordat els seus orígens polítics, tornant a definir-se com a "socialdemòcrata" i ha sentenciat que "el nacionalisme és incompatible amb l'esquerra". Ha tornat a dir que "a Barcelona, el problema no és Vox, el problema és l'independentisme".

Preguntat per una valoració dels resultats electorals, el polític ha recordat que la nit electoral va ser "l'únic a Espanya, i potser a Europa, que va dir que no havia guanyat". Però ha exigit "respecte" a tots els resultats.  

L'exprimer ministre francès ha fet una referència a les converses que estan duent a terme a Europa els socialistes i els liberals per plantar a cara amb els populismes.