Òmnium insta Pedro Sánchez a promoure la llibertat dels presos via Advocacia de l'Estat

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, considera que Espanya està "obligada" a complir les resolucions de l'ONU si vol estar en el grup de països on es defensen els drets humans

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, en roda de premsa aquest dimecres
El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, en roda de premsa aquest dimecres | Sara González
29 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:50h
Òmnium Cultural insta el govern espanyol a complir amb la resolució del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides que demana la llibertat immediata de Jordi Cuixart, president de l'entitat, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha demanat al president Pedro Sánchez que mogui fitxa a través de l'Advocacia de l'Estat perquè sol·liciti la llibertat dels empresonats, que estan sent jutjats al Tribunal Suprem.

"Fa 20 mesos que denunciem una presó injusta i injustificada", ha lamentat Mauri, que a l'espera de rebre l'informe definitiu ha avançat que és "contundent i dur" contra el govern espanyol. Després de la resolució de l'ONU, ha insistit, el president Sánchez "no pot fer res més que no sigui fer tot el que estigui a les seves mans perquè surtin de la presó".

Tot i que ha admès que des de Nacions Unides no hi ha mesures coercitives que garanteixin que les seves resolucions siguin vinculants, Mauri entén que Espanya està "obligada" a complir i vol ser un estat en el qual es defensin els drets humans. Ha afegit, a més, que aquest tipus d'informes no són "gens habituals" en països de la Unió Europea. 

Mauri ha fet aquestes declaracions a les portes del Parlament de Catalunya, on aquest dimecres, durant el ple, el Govern ha demanat a la Moncloa que compleixi amb la resolució de Nacions Unides, que entenen com un "atac" a la democràcia espanyola.