Xavier Domènech té raó

L'exdirigent dels comuns demana un pacte entre Maragall i Colau, una entesa de 20 regidors que configura la centralitat de l'escrutini a Barcelona. També són notícia Torra i el Cercle d'Economia, Joan Carles I, Jordi Cuixart, el bioquímic Tak Mak i el Primavera Sound

31 de maig del 2019
Actualitzat a les 6:59h
Xavier Domènech va abandonar la primera línia política -i el lideratge de Catalunya en Comú- perquè va acabar esgotat. S'havia erosionat després de pilotar la construcció de la marca catalana dels comuns, una tasca no precisament senzilla. La marxa de Domènech va ser un cop per a la formació: se n'anava una figura de consens, la cara amb més ascendent després d'Ada Colau. Va dir adeu de forma discreta i elegant, i va tornar a la universitat. No se li va escoltar cap queixa, ni tan sols un retret disfressat de crítica. 

Des que va deixar el partit i el Parlament, Domènech ha aparegut en comptagotes en el debat polític. No va fer campanya a Barcelona per les municipals; només va participar en actes al costat de Xavier Matilla, candidata de Terrassa en Comú, amb qui manté una bona relació. La distància li permet analitzar amb més fredor l'escenari que s'ha obert després del 26 de maig, especialment complex a Barcelona. I l'exdirigent dels comuns ha verbalitzat una posició clara, que passa per una entesa entre les forces d'esquerres i sobiranistes, ERC i Barcelona en Comú. "Hi ha dos partits d’esquerres sobiranistes que han guanyat a Barcelona i tindrien majoria prou àmplia per governar. Que no s'entenguin serà una tragèdia per a Barcelona i per a les esquerres. Hi ha altres alternatives, però no duen enlloc", va expressar dimarts a RAC1. Missatge diàfan.

Domènech demana un pacte entre Ernest Maragall i Ada Colau, una entesa de 20 regidors que configura la centralitat de l'escrutini a la capital catalana. I recalca que qualsevol altra solució -inclosa una investidura de Colau amb els vots prestats de Manuel Valls- no és satisfactòria per a l'esquerra. "La millor manera de preservar el capital polític d'Ada Colau és inaugurar governs d'esquerres. Si preservar el capital és pactar amb les elits econòmiques, s'ho haurien de repensar", va constatar aquesta setmana. A diferència del que expressen determinades veus dels comuns, dins i fora del partit -en un debat que amenaça de corcar l'espai-, Domènech renega d'equacions que incloguin Valls i la dreta. Barcelona en Comú, fins ara, no ha estat tan contundent.

Domènech ha escrit recentment un llibre amb Joan Tardà del tot recomanable (Entre Ítaca i Icària). Els dos exdiputats al Congrés mostren sintonia. I, com Domènech, Tardà també té clar quina és la seva aposta per Barcelona. "Ada Colau i Ernest Maragall s'han d'entendre", ha expressat. "És imprescindible un govern Maragall-Colau; si no, es cometrà un error immens que tindrà efectes durant molts anys. Quin tipus de gent hi està en contra? És el poder", ha insistit Tardà. Com diu el dirigent republicà, qui ha formulat amb més èmfasi una entesa entre comuns i PSC, amb el suport extern de Valls, són les mateixes tribunes que el 2015 no volien veure Colau ni en pintura. A Naciódigital hi reflexionàvem en aquest article de dimarts, que continua sent vigent.

Moviments d'ERC i JxCat per enfilar acords al territori. Al marge de les negociacions a Barcelona, en els darrers dies hi ha hagut converses en ERC i Junts per Catalunya (JxCat) per enfilar acords a les quatre diputacions i en ciutats grans -de més de 25.000 habitants- en les quals es trobin en disposició de ser decisius. Tal com ha avançat NacióDigital, les dues principals forces de l'independentisme encara no han tancat cap entesa -aquest mateix dijous es van tornar a reunir-, però la prioritat és arribar acords als ens supramunicipals i en els ajuntaments en els quals es trobin en disposició de ser decisius. La concreció dels pactes postelectorals requerirà molt diàleg. La negociació de l'Ajuntament de Barcelona menja a part. Ernest Maragall ja ha explorat, amb un primer document, la sintonia amb Ada Colau i Elsa Artadi.

Missatge de Torra als empresaris. Les Jornades del Cercle d'Economia a Sitges són sempre punt de trobada de la classe política i empresarial, catalana i espanyola. El president de la Generalitat va debutar-hi l'any passat -quan era president electe però encara no havia pres possessió formalment- i aquest dijous hi va tornar, amb un missatge recollit amb fredor per l'empresariat. Torra va demanar als oients de Sitges que s'impliquessin en la demanda del referèndum i que se situessin "a primera fila en la defensa de la qualitat democràtica". El president català, que va insistir que l'independentisme és majoritari després del cicle electoral tancat amb el 26-M, va ser clar en un fòrum en el qual hi té un predicament limitat. No us perdeu la crònica d'ambient que escrivia Pep Martí des del Garraf.

Vist i llegit

La immunoteràpia s'ha convertit en el quart pilar de la lluita contra el càncer, que complementa la cirurgia, la quimioteràpia i la radiació. Un dels pares d'aquests tractaments és el bioquímic xinès Tak Mak. En una entrevista al diari El País, l'investigador de l'Institut d'Oncologia d'Ontario (Canadà) reflexionava aquesta setmana sobre la complexa lluita contra la malaltia i ho feia amb els ulls preocupats de la ciència. "El càncer és superior a nosaltres a nivell cel·lular", analitzava Mak, conscient que la immunoteràpia ha donat rendiment combatent determinats tumors -com el melanoma o el càncer de pulmó-, però que obté menys resultats en els de pàncrees o cervell. L'entrevista permetia fer-se una fotografia del moment en què es troba la investigació contra el càncer i el científic aportava la seva mirada sobre com serà possible millorar els actuals tractaments.

El nom propi

La Casa Reial ha anunciat, també aquesta setmana, que Joan Carles I abandonaria la vida pública -i, en conseqüència, la representació institucional- per recloure's en la seva activitat privada. El rei emèrit, doncs, deixarà de participar en actes en nom de la Corona. Malgrat aquesta jubilació, l'anterior monarca continuarà cobrant dels pressupostos generals de l'Estat. Fins que no hi hagi nous comptes no es determinarà el sou del qual disposarà, que el 2018 va ser de 194.232 euros, com recordava aquesta informació d'eldiario.es. La Constitució empara l'assignació de recursos públics a la Zarzuela, al marge de l'activitat que desenvolupin els integrants de la família reial. Els contribuents continuaran sufragant les activitats -ara privades- de Joan Carles I.


La frase de la setmana
 
"Al Suprem la dignitat popular de l'1-O ens remou i reafirma". Jordi Cuixart va valorar, amb aquesta frase a les xarxes socials, el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, que ha demanat l'alliberament immediat dels presos -concretament, dels Jordis i d'Oriol Junqueras, que havien denunciat a instàncies internacionals-. La resolució del col·lectius d'experts de l'ONU es va solapar -curiosament- amb les conclusions finals de la Fiscalia al judici de l'1-O, un tràmit que curiosament es va avançar al calendari previst. El ministeri fiscal va mantenir l'acusació de rebel·lió i les peticions de penes de fins a 25 anys per als dirigents independentistes. L'actuació de la Fiscalia, molt critica, és objecte d'escrutini en aquest article que firma Aida Morales, en el qual repassa el paper dels fiscals al judici, ple d'imprecisions, episodis que han restat credibilitat a la causa desplegada al Tribunal Suprem. 


Els imperdibles

El Primavera Sound és un dels esdeveniments musicals de l'any. I, des d'aquest dijous, el Parc del Fòrum acull les jornades fortes del festival, cita ineludible del cap de setmana. Al cartell hi brillarà amb llum pròpia Rosalía, però a NacióDigital us hem preparat una guia, a càrrec de Carlos Gil-Vernet, per encertar amb els concerts imprescindibles. Interpol, Tame Impala i Miley Cyrus, entre d'altres, són caps de cartell de l'edició d'enguany. Cada dia us n'informarem puntualment, amb cròniques de les actuacions més destacades.

A banda de la música i l'oci -no us perdeu les recomanacions que us fem cada divendres-, també podeu treure suc a les propostes de sèries de Víctor Rodrigo, que avui us planteja que us fixeu en Years and Years i Alta mar. I un apunt més. Aquesta matinada ha començat el duel final a la NBA entre Toronto Raptors i Golden State Warriors, amb protagonisme per a Marc Gasol, que aspira a l'anell. Els Warriors, campions dels dos últims campionats i finalistes per cinquè cop consecutiu, són els favorits, però a la temporada regular no van saber com guanyar els Raptors. Gaudiu-ne. Bon cap de setmana!

 
Joan Serra i Carné
redactor en cap de NacióDigital




Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres al matí al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi