Maragall estén la mà a comuns i JxCat per explorar una aliança de govern

El cap de llista d'ERC, guanyador de les eleccions a Barcelona, veu "inviable" un pacte alternatiu de comuns, PSC i Ciutadans per impedir que sigui alcalde

Ernest Maragall, celebrant la victòria a les municipals
Ernest Maragall, celebrant la victòria a les municipals | Bernat Cedó
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:03h
Ernest Maragall, guanyador de les eleccions municipals a Barcelona, torna a posar sobre la taula la possibilitat de forjar un tripartit amb els comuns i Junts per Catalunya. Malgrat que Ada Colau ha deixat clar que no vol pactes amb Elsa Artadi ni Elsa Artadi amb Ada Colau, el probable alcalde d'ERC ha defensat que un govern "d'ampli espectre" seria el més eficient tant per a la governabilitat de la ciutat com per a la defensa de la llibertat dels presos i la reclamació del referèndum d'autodeterminació.

Tot i això, els republicans són perfectament conscients dels vetos creuats i és per això que, durant la valoració dels resultats que ha fet aquest dilluns Maragall, ha assegurat que la "mútua exclusió" dels dos partits fa pensar que l'entesa és complexa que qualli. "Hem d'esperar resignadament que s'entenguin? La responsabilitat que ens han donat els ciutadans és la de governar", ha defensat el dirigent republicà tot deixant entreveure el govern en solitari que ja ha verbalitzat durant la campanya electoral. 

En tot cas, més enllà de la fórmula de govern, Maragall ha insistit que existeix una "majoria republicana" que poden pactar una "acció conjunta" per aconseguir els objectius compartit: la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats i el pols perquè l'Estat acordi un referèndum per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya.
 

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall Foto: @Esquerra_ERC


La suma de Colau amb Collboni i Valls, "inimaginable"

A ERC no contemplen cap altre escenari que no sigui el de la investidura de Maragall com alcalde. Una eventual entesa dels comuns, el PSC i Ciutadans per arrabassar-li l'alcaldia, com han apuntat dirigents de l'òrbita del PSC, seria, ha dit, "inimaginable en termes de ciutat i de país". "No sóc capaç d'imaginar cap altra alternativa", ha assegurat Maragall, que ha puntualitzat que aquesta suma seria "aritmèticament" possible perquè els números donen però "políticament" és impossible. 

El republicans han celebrat la victòria territorial, que interpreten com la consolidació de l'hegemonia del partit a Catalunya. "Som el primer partit del país", ha proclamat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta. El partit d'Oriol Junqueras ha tret pit dels més de 3.000 regidors aconseguits, de la victòria a Lleida, de la pujada a Tarragona i del fet de ser segona força al Baix Llobregat. L'increment de la seva presència territorial és de més del 30% respecte el 2015. 

Més discreta ha estat la valoració de les eleccions europees, en les quals ERC ha quedat en tercer lloc, per darrere de Carles Puigdemont i PSC. Els republicans han celebrat l'obtenció d'1,2 milions de vots a les europees gràcies a la coalició amb Bildu i BNG i el fet que Junqueras com a pres polític tingui l'oportunitat de denunciar la repressió des del Parlament Europeu. 
Arxivat a