Puigdemont reivindica la «fortalesa» de JxCat malgrat la davallada a Barcelona

Artadi reclama a Maragall que formi un govern independentista i assegura que ja hi ha hagut contactes entre els dos equips

Carles Puigdemont, Elsa Artadi i Albert Batet, aquest dilluns
Carles Puigdemont, Elsa Artadi i Albert Batet, aquest dilluns | JxCat
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:58h
Discurs optimista de Junts per Catalunya (JxCat) l'endemà de les eleccions municipals i europees. Carles Puigdemont ha comparegut en roda de premsa des de Waterloo, acompanyat d'Elsa Artadi i Albert Batet a Barcelona, i ha definit JxCat com un espai "sòlid", amb "fortalesa bastant superior" a la qual se li augurava, i ha indicat que estan en condicions de "ser decisius" arreu del país. Una anàlisi que arriba l'endemà que a Barcelona el tàndem Quim Forn-Artadi hagi perdut la meitat de vots i de regidors a la capital catalana i que, malgrat mantenir bastions al territori, s'han perdut 120.000 vots en global i al voltant de 600 regidors respecte del 2015.

"Queda clar que aquest és un espai sòlid, no ens hi trauran per més que vulguin", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat. "Tenim una fortalesa bastant superior a la que els auguris ens pronosticaven", ha ressaltat Puigdemont, que ja es veu "representant a tot el món" un país que a les europees ha votat "massivament a favor de la independència". L'expresident ha agraït la feina dels equips de campanya i ha fixat les tres properes eleccions com a prioritàries. "Estem en condicions de ser decisius i de reforçar aquest espai polític", ha remarcat el cap de cartell de JxCat, que ha situat com a prioritat tornar a aconseguir la unitat estratègica de l'independentisme.

En un argumentari que ja es va desplegar en la campanya de les espanyoles i que ha anat cristal·litzant en el discurs públic de JxCat en aquestes europees, Puigdemont s'ha queixat que els mitjans no els han tractat amb "neutralitat". L'expresident, a banda, ha assegurat que el seu no és un projecte "personalista", i ha indicat que és probable que la ciutadania hagi practicat una "unitat en dos tandes": suport a Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats i a la seva figura en les europees. 

Missatge a Maragall

Batet, portaveu parlamentari de JxCat, ha arrencat la roda de premsa recordant la victòria sobiranista del 21-D del 2017 i com es va "resistir" en les eleccions al Congrés dels Diputats. "I ara hi ha hagut una gran victòria a les europees, arribant pràcticament al 50% del vot independentista", ha assenyalat l'exalcalde de Valls. Pel que fa a les municipals, s'ha "demostrat amb molta força" els "actius" de la formació. Ha tret pit per ser la força amb més alcaldies (305) assegurades i unes altres 75 en les quals la majoria és relativa. Malgrat això, s'han perdut més de 120.000 vots respecte del 2015 i centenars de regidors, dades que no han estat desgranades en públic per Batet.

El dirigent nacionalista ha indicat que han obtingut la victòria en la "gran majoria" de "ciutats importants" de Catalunya, entre les quals ha citat Olot, Vic, Igualada, Ripoll, Figueres i Girona, entre d'altres. Artadi ha indicat que tot aquest cicle electoral ha estat "molt positiu" per a l'independentisme, i ha apuntat que ja s'han posat en marxa equips negociadors connectats al territori per tal de negociar als municipis. L'exconsellera de la Presidència tindrà reunió aquest matí amb el grup municipal, que ha perdut la meitat dels regidors i dels vots respecte del resultat de fa quatre anys.

Artadi reclama a Maragall que formi un govern independentista i assegura que el candidat d'ERC ha tingut un "gran impuls" vinculat a les enquestes

Artadi ha emplaçat Ernest Maragall a fer un govern "del canvi", i ha indicat que ja hi ha hagut contactes entre l'equip d'ERC i Quim Forn, candidat de JxCat empresonat a Soto del Real. La millor fórmula, ha assenyalat l'exconsellera, és que hi hagi un govern independentista a la ciutat. Els republicans i JxCat només sumen 15 regidors, sis menys de la majoria absoluta, mentre que Maragall i Ada Colau en sumen 20, un per sota del que seria necessari per pactar de forma estable al llarg de la legislatura.

"La candidatura de Maragall ha agafat vot útil del canvi, vot útil independentista. Les enquestes el van donar sempre molt per davant de nosaltres. Hi havia una crida a la ciutat per tal que que hi hagués un canvi, una renovació, i que no repetís el mateix govern. Ha tingut un gran impuls que venia d'això", ha apuntat Artadi, que ha avançat que avui mateix hi haurà reunions de coordinació amb ERC. 

Arxivat a