La nova cúpula de la Cambra preguntarà als socis si s'ha de declarar persona non grata Felip VI

Democratitzar l'entitat, eliminar les "cadires de plata" i treballar per la República seran altres prioritats d'Eines de País

Joan Canadell, al centre, acompanyat de Mònica Roca, Pere Barrios i Rosa Xalabarder.
Joan Canadell, al centre, acompanyat de Mònica Roca, Pere Barrios i Rosa Xalabarder. | Pep Martí
27 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:24h
Eines de País, la candidatura independentista que va guanyar les eleccions a la Cambra de Comerç, ha presentat aquest dilluns el nucli dur de la seva direcció i les primeres mesures que adoptaran. Entre elles, consultar als associats sobre diverses qüestions d'interès. Entre les preguntes que volen fer als associats, es vol plantejar si s'ha de declarar al rei d'Espanya persona non grata per la seva actuació l'octubre del 2017. També si la Cambra ha de treballar per la República i si s'ha d'optar per exercir la sobirania fiscal. 

L'equip guanyador ha presentat els nous gestors de la casa. Es tracta de Joan Canadell, com a nou president de l'entitat; Mònica Roca, Pere Barrios i Roser Xalabarder com a vicepresidents primera, segon i tercera, respectivament, i Jordi Pomarol com a tresorer. El ple es reunirà properament per elegir formalment el president i la nova executiva de la institució cameral. El fet que Eines de País disposi de la majoria absoluta del ple (31 de 60) indica que l'equip directiu que proposi té tots els números per ser elegit.

Ho ha anunciat la candidatura independentista en una roda de premsa celebrada aquest dilluns a l'auditori del Museu Marítim de Barcelona. També ha confirmat el compromís de la candidatura amb la paritat. Per això, Canadell serà president durant els primers dos anys de mandat i després dimitirà per deixar pas a Mònica Roca, que serà presidenta durant els dos anys finals de mandat. Dimecres vinent, la candidatura elegirà la resta de membres -set vocals més- del comitè executiu. 

Canadell ha explicat que la finalitat de l'equip guanyador és "fer de Catalunya un país econòmicament competitiu". Ha destacat els eixos del seu programa: que Catalunya sigui generador de riquesa i, per assolir-ho, el millor camí "és fer que Catalunya sigui una República"; reforçar la petita i mitjana empresa; democratitzar i fer més transparent i transversal la Cambra.

Posar el cens al dia

Entre les primeres mesures que faran, Canadell ha anunciat posar al dia el cens, que en aquests moments presenta molts nyaps, que s'ha vist en les eleccions quan molts possibles electors no han pogut votar perquè no eren al cens. Un cop el cens estigui arranjat, l'utilitzaran per fer les consultes a la massa associada que han anunciat. 

També estudiaran un pressupost alternatiu pel cas que les primeres catorze empreses contribuents es desvinculin de la Cambra. Ha expressat el desig, en tot cas, que aquestes empreses compleixin els seus compromisos amb l'entitat els propers anys. De cara al futur, Canadell ha explicitat que volen que en el ple tots els membres ho siguin per elecció i no hi hagi "cadires de plata". Ha anunciat també l'elaboració d'un pla estratègic econòmic i empresarial per a Catalunya en els propers anys.

El candidat a president de la Cambra ha insistit que treballaran per estendre els valors d'empresa en la societat catalana. Canadell ha assegurat que fer un país de primera, com ells volen, vol dir també que el paper de l'empresari tingui un reconeixement social major del que té actualment.  

Negociacions amb Foment i Pimec 

La llista d'Eines de País va obtenir 31 dels 40 membres del ple de la Cambra en les eleccions celebrades del 2 al 8 de maig passat. El 5 de juny, el ple -els 40 elegits i els 14 designats per les empreses contribuents- elegiran els sis membres restants, elegits entre els qui proposen les organitzacions empresarials Foment del Treball i Pimec. Cada entitat patronal proposa sis candidats.

Canadell ha explicat que han iniciat negociacions amb Foment i Pimec per elegir els sis candidats patronals, assegurant que la decisió respondrà a l'estudi dels projectes dels dotze candidats proposats. També ha afirmat que la seva candidatura, tot i tenir majoria absoluta, està "oberta" a la col·laboració amb els vocals de les altres opcions que van concórrer a les eleccions. Canadell ha explicat que amb l'únic amb qui encara no han conversat és amb Carles Tusquetes perquè no ha mostrat la seva predisposició a parlar amb ells, però que hi estan oberts. El 17 de juny és la data prevista per a la constitució del ple.