Les deu curiositats de les eleccions del 26-M

Els votants independentistes de Ceuta i Melilla, el final de l'hegemonia socialista a Lleida, el vot a Junqueras al poble que va "afusellar" Puigdemont... Dades sorprenents dels comicis municipals i europeus

Dos simpatitzants de Barcelona en Comú seguint l'escrutini des de la Fabra i Coats
Dos simpatitzants de Barcelona en Comú seguint l'escrutini des de la Fabra i Coats | Adrià Costa
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:53h
Les eleccions del 26-M deixen guanyadors i perdedors. A Barcelona, Ernest Maragall ha aconseguit l'alcaldia per la mínima, per davant d'Ada Colau. A Catalunya, ERC es fa forta i guanya les eleccions municipals, mentre que a Europa, Carles Puigdemont arrasa i s'erigeix de nou com a líder de l'independentisme. Més enllà d'aquests resultats, les eleccions municipals també han deixat dades curioses. Les podeu descobrir a continuació: 

1. Les 1.000 persones que han votat l'empresari que va increpar Roger Torrent. Una de les candidatures més excèntriques que s'ha presentat a Barcelona ha estat la de Karl Jacobi, l'empresari espanyolista que va increpar el president del Parlament, Roger Torrent, fa un any al Círculo Ecuestre. Cap enquesta li pronosticava regidors i així ha estat: només 1.145 han apostat per la candidatura Força Ciutadana (FC's). 

2. Els alcaldes "del règim del 79". A Catalunya hi ha tres alcaldes que "donen la vara" des del 1979... i que ho continuaran fent quatre anys més. Es tracta dels batlles de Torroella de Fluvià, Fogars de la Selva i Granyanella. Són Pere Moradell (PSC), Josep Vilà (Independents per Fogars) i Ramon Pinto, respectivament. A Gisclareny, el poble més petit de Catalunya, també té un alcalde del règim del 79. És Joan Tor, que va governar del 1979 al 1983, es va prendre un descans, i va tornar a governar a partir de 1991.  

3. Els (pocs) independentistes de Ceuta i Melilla. Carles Puigdemont, amb la candidatura Lliures per Europa - Junts per Catalunya va obtenir 16 vots a Ceuta a les eleccions europees mentre que a Melilla en va aconseguir 30. Aquestes dues comunitats autònomes són les que donen menys suport a la independència de Catalunya. Com a curiositat, la llista Puigdemont ha obtingut 2.094 vots a la ciutat de Madrid. 

4. El sorprenent vot per Junqueras al poble que va "afusellar" Puigdemont. Coripe, a Sevilla, va fer-se famós durant uns dies per la "festa" popular en què es fa afusellar un ninot de Carles Puigdemont. En aquest municipi, la llista de Lliures per Europa que encapçala el president a l'exili no ha obtingut cap vot. Però per sorpresa de molts, la llista d'Oriol Junqueras, Ara Repúbliques, n'ha obtingut un. 

5. La victòria d'ERC a Manresa... per la mínima. ERC ha guanyat les eleccions municipals 80 anys després i en una nit de bojos. Els republicans van remuntar a l'últim sospir i podran governar però amb només 11 vots de diferència respecte Junts per Manresa, que amb el 95% del vot escrutat tenia la victòria a tocar.

6. Salt no maquilla el fracàs de Vox. El partit ultra només ha obtingut un raquític 0,33% dels vots a les comarques gironines, però és en aquesta demarcació on ha aconseguit els seus resultats més destacats a Catalunya: els seus únics regidors, a Salt (Gironès).

7. Un empat al Penedès. En molts municipis la cosa ha anat de molt pocs vots, però el cas més extrem el trobem a Santa Fe del Penedès. Les dues llistes que s'hi presentaven han empatat a 124 vots. Es tracta de l'AISF-FIC, que encapçala Jordi Rius, i Junts per Santa Fe, que lidera Jordi Bosch. Haurà de ser la Junta Electoral qui decideixi, en un sorteig que es farà en els pròxims dies, quin partit s'endú quatre regidors i quin partit es queda amb tres.

8. Tres ciutats on governen els de sempre. Hi ha tres ciutats on continuen governant "els de sempre" després del 26-M. A Vic, primer CiU i ara Junts per Catalunya continua sense rival i és l'única gran ciutat on l'espai postconvergent governa des de 1979. Al Prat de Llobregat passa el mateix però amb els comuns (primer el PSUC, després ICV i ara els comuns). I també a l'Hospitalet, el gran fortí del PSC, on aquesta legislatura que comença tindrà majoria absoluta.

9. Ciutadans patina a la Catalunya interior. El partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas ha mantingut el nombre d'alcaldes a Catalunya: zero. A la Catalunya interior, els nacionalistes presentaven llistes per primer cop en ciutats com Vic, Manlleu, Torelló, Olot, Berga i Solsona. No han entrat enlloc. Arreu de Catalunya, els taronges han aconseguit 244 regidors. 

10. Acaba l'hegemonia socialista a Lleida. Gir històric a Lleida. El candidat d'ERC, Miquel Pueyo, serà el proper alcalde de la capital del Segrià després que la seva formació hagi guanyat els comicis a la ciutat per només 80 vots de diferència, i empatant a 7 regidors amb el PSC de Fèlix Larrosa, que ha baixat un representant.