Per què el PSC ha fet bo l’efecte Moncloa?

Els socialistes treuen rèdit de Sánchez, recuperen vot que va marxar als comuns i aguanten l'assalt de Cs

Cartells de Jaume Collboni a Barcelona
Cartells de Jaume Collboni a Barcelona | Adrià Costa
26 de maig del 2019
Actualitzat el 27 de maig a la 1:42h
El PSC ha aconseguit treure suc de la presidència de Pedro Sánchez. En política sumen els teus actius i també els passius dels adversaris. Els socialistes catalans han fet un gran resultat a les eleccions municipals i han mantingut un frec a frec a nivell nacional amb ERC. L’efecte Sánchez els ha ajudat però també la reculada general dels comuns, que els ha permès recuperar vot d'esquerres.

En poblacions com ara Sabadell, l’Hospitalet, Girona o Cornellà i Santa Coloma de Gramenet els socialistes han millorat els seus resultats i han aconseguit o s’han atansat a les majories absolutes. Els pactes a ciutats com Lleida o Tarragona acabaran de dibuixar els escenaris, però a la demarcació de Barcelona els socialistes són la primera força. Els socialistes podran participar de la lògica de pactes i tindran un paper més rellevant a la diputació de Barcelona.

El resultats de Jaume Collboni ha estat sorprenent. Ha aconseguit recuperar part del vot que va marxar als comuns i no n’ha perdut davant de Manuel Valls, segurament gràcies també a no haver cap concessió als independentistes ni haver-se desmarcat del bloc del 155. Ciutadans segueix sense aixecar cap als ajuntaments, on el PSC obté premis de la gestió dels seus alcaldes.



El PSOE guanya a Espanya i els socialistes catalans són els que n’obtenen més rèdits. El 22% a les europees fan que, després d’un resultat nefast el 2014, en plena ebullició del procés i amb majoria absoluta de Rajoy, va obtenir un resultat nefast.