JxCat s'imposa a Girona i Guanyem se situa com a segona força

El PSC se situa com a tercera força mentre que el PP desapareix de l'arc municipal

Marta Madrenas, votant aquest matí
Marta Madrenas, votant aquest matí | @MartaMadrenas
26 de maig del 2019
Actualitzat el 27 de maig a les 2:17h
L'efecte Carles Puigdemont es manté a Girona, històric feu convergent, i permet mantenir l'alcaldia a Junts per Catalunya, però sense cap resultat desmesurat. Marta Madrenas, doncs, seguirà al capdavant de la ciutat amb 9 regidors, per davant de Guanyem Girona i del PSC, que se situen com a segona i tercera força a la ciutat.

L'arc de colors de Girona, però, s'estreny, i desapareix un PP que ja era residual. Per contra, Ciutadans es manté amb dos regidors, de la mateixa manera que ERC, que no suma el vot útil, a diferència d'allò que passa arreu del país. 

A Girona, doncs, Junts per Catalunya resisteix, tot i que els grans triomfadors de la nit han estat Guanyem i els socialistes, que avancen posicions -amb sis regidors cadascun- com a principals grups de l'oposició. . 

La particularitat de Girona és que ha viscut unes eleccions diferents. En aquests comicis, ha escollit 27 regidors per primera vegada a la història. Es tracta de dos més que durant les eleccions del 2015, ja que la ciutat ha superat els 100.000 habitants.

Ciutat de tradició convergent

El feu de Carles Puigdemont era, en aquestes eleccions municipals, un dels punts d'atracció mediàtica per calcular la força de l'independentisme. I és que l'expresident va esdevenir alcalde el 2011, revalidant el liderat el 2015, i traspassant-lo a Marta Madrenas el 2016, quan va ser nomenat president de la Generalitat. Ciutat de pols històricament convergent, és un dels punts de musculatura de l'independentisme al país. 

En els passats comicis, CiU va assolir la majoria absoluta a l'Ajuntament de Girona amb 10 regidors. Els republicans van quedar segona força amb quatre, mentre que la CUP va irrompre al consistori amb quatre regidors més, igualant-se amb força, també, amb el PSC, que n'assolia quatre. Ciutadans es feia amb dos regidors, mentre que el PP mantenia la presència amb un.

Campanya dual a Girona

Junts per Catalunya ha vist perillar els resultats des del primer dia. Ja a finals del 2018 es va començar a cuinar qui seria el principal contrincant de Junts per Catalunya a la capital de la demarcació. I el resultat va ser Guanyem Girona, una força liderada per la CUP però que aplegava el suport de diferents forces de l'esquerra gironina com MES i una part dels comuns. 

Ja des del seu naixement, i inspirant-se en la realitat viscuda en altres punts del país com Badalona o Sabadell, Guanyem Girona es va definir com una candidatura preparada per governar i, per tant, un veritable rival -o al menys això semblava durant la campanya- per a Madrenas. En aquest punt, ja van declarar que no descartaven pactes electorals amb ERC o Podem, tot i que finalment no sumen.