Per què ERC ha aconseguit aïllar les municipals de les europees?

Els republicans aconsegueixen capitalitzar el paper de força independentista efectiva per governar els territoris

Ernest Maragall, celebrant la victòria a les municipals
Ernest Maragall, celebrant la victòria a les municipals | Bernat Cedó
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 2:05h
ERC ha guanyat per primera vegada les eleccions municipals a Catalunya i ho ha fet, a més, conquerint la ciutat de Barcelona. En canvi, però, no ha aconseguit imposar-se ni a Carles Puigdemont ni al PSC en el duel de les europees. Per què la majoria d'electors independentistes han fet un vot diferenciat? La resposta és multifactorial, però en el cas de les europees ha acabat pesant més el vot protesta i el lideratge simbòlic que segueix ostentant Carles Puigdemont des de l'exili mentre que a nivell municipal s'ha imposat el lideratge efectiu. Per exemple, en el cas de Barcelona, ha pesat que Ernest Maragall fos l'únic candidat partidari de la República Catalana amb possibilitats de guanyar.

Oriol Junqueras serà eurodiputat i ERC ha aconseguit tres representants al Parlament Europeu gràcies a la candidatura amb Bildu i BNG, però ha quedat tercera. Junts per Catalunya ha aconseguit capitalitzar el suport arran de l'estratègia judicial seguida des de l'exili i erigir-se en la força que representa el xoc amb l'Estat. Per contra, els republicans han aconseguit ser visibilitzada com a força efectiva independentista a nivell municipal. El creixement aconseguit a l'àrea metropolitana, on Junts per Catalunya ha quedat arraconada, n'és un dels principals símptomes. Però també el fet que els republicans hagin guanyat per primera vegada des de 1931 les eleccions municipals. 

"Creiem que votants independentistes que el 28-A van votar Junqueras han optat ara per premiar Puigdemont", asseguren fonts de la cúpula d'ERC. De fet, la candidatura de Junts per Catalunya ja es va començar a disparar a les enquestes arran de la correcció que va haver de fer la Junta Electoral després d'haver prohibit que Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí es presentessin, una batalla que es va acabar guanyant a partir dels recursos. Havent guanyat, però, les eleccions espanyoles a Catalunya quasi duplicant en suports JxCat, els republicans tenien coll avall que les municipals podien ser seves malgrat que a Barcelona el duel amb Ada Colau ha estat igualat fins al darrer sospir.



Ernest Maragall, com altres candidats republicans arreu de Catalunya, s'han erigit com els aspirants independentistes que tenien possibilitats de governar per aconseguir imposar-se dins del bloc sobiranista. Ha passat clarament a Barcelona, on la candidatura de Joaquim Forn i Elsa Artadi s'han hagut de conformar amb cinc regidors, la meitat de la representació que tenen ara els republicans.

Per tot això, ERC atribueix un paper secundari al fet de no haver aconseguir el triomf a les europees, l'única fita del triplet que volien que no s'ha acomplert. Argumenten que Oriol Junqueras s'asseurà igualment al Parlament Europeu per denunciar la seva condició de pres polític, un fet que Puigdemont no té garantit. L'informa encarregat pel president Antonio Tajano va advertir el líder de JxCat que la immunitat l'aconseguiria si anava primer a Madrid a recollir l'acta. Sigui com sigui, el litigi legal des de l'exili continuarà amb l'objectiu de posar en contradicció la justícia espanyola.



Resultats per municipis:
 
Arxivat a