Junqueras perd el duel amb Puigdemont i queda tercer a les europees

La llista d'ERC aconsegueix tres eurodiputats, pero queda per darrere de JxCat i del PSC en nombre de vots a Catalunya

Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Robert Fabregat, en roda de premsa
Sergi Sabrià, Marta Vilalta i Robert Fabregat, en roda de premsa | Bernat Cedó
26 de maig del 2019
Actualitzat a les 23:37h
El triplet que aspirava fer ERC després d'haver guanyat el 28 d'abril, ja no és possible. A l'espera de què passa finalment amb Barcelona, on els republicans acaronen una victòria per la mínima, han aconseguit tres eurodiputats però s'han vist superats per Carles Puigdemont i també per un PSC en auge a les eleccions europees si es tenen en compte els vots emesos només a Catalunya. El vot protesta ha premiat Junts per Catalunya, que des de l'exili lidera la batalla europea per denunciar la repressió, i ha deixat en tercer lloc Oriol Junqueras, que igualment entrarà al Parlament Europeu amb l'objectiu de denunciar la seva condició de pres polític. 

"Podia passar", asseguraven fonts dels republicans una hora després que es tanquessin les urnes només analitzant les dades de participació i l'increment territorialitzat. ERC confiava en la imatge de Junqueras recollint l'acta del Congrés dels Diputats el dimarts i la seva suspensió com a diputat tres dies després per catapultar-se a les eleccions europees, però aquests dos episodis no han estat suficients per superar un Puigdemont que segueix ostentant el lideratge simbòlic de l'independentisme i uns socialistes catapultats per l'auge del PSOE arreu d'Espanya. El partit de Junqueras, però, encaixa amb serenor aquests primers resultats amb la tranquil·litat de saber que el seu líder serà eurodiputat i confiats en el resultat de les municipals. 

L'escena de recollida de l'acta de Junqueras calculen que es reproduirà perquè donen per descomptat que el líder republicà serà eurodiputat, però sabent que Puigdemont, que no té assegurat el fet de poder recollir l'acta, segueix ostentant el lideratge simbòlic de l'independentisme encara que Junqueras els dupliqués a les eleccions espanyoles. Des de les eleccions del 21 de desembre del 2017 no es mesuraven els dos dirigents a les urnes. Aleshores, Junts per Catalunya es va acabar imposant per 12.000 vots.

L'estratègia judicial de l'exili recull el vot protesta

El litigi legal que l'expresident promou des del seu exili a Waterloo ha acabat recollint la majoria del vot independentista català. "Votants que van donar suport a Junqueras el 28 d'abril ara han optat per premiar Puigdemont", asseguren des de la sala de màquines d'ERC per intentar explicar el vot dual que s'ha produït. Cal tenir present també, apunten, que la CUP no es presenta a les europees i que aquest factor pot haver contribuït a decantar la balança.

Episodis com el veto de la Junta Electoral a Puigdemont que finalment va haver-se de corregir per deixar que es presentés també ha estat clau per impulsar la candidatura de Junts per Catalunya. De fet, just després del revés que va patir l'òrgan per forçar-lo a readmetre Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, la candidatura ja es va enfilar com a guanyadora a les enquestes.  

Amb tot, des d'ERC asseguren que sí que es produirà una diferència substancial a l'hora de configurar-se el Parlament Europeu. Mentre que donen per fet que Junqueras podrà recollir l'acta i seure en la sessió constitutiva denunciant la seva condició de pres polític, posen en dubte si podrà fer el mateix Puigdemont. En tot cas, de cara a les coordenades que es dibuixen per a les futures eleccions catalanes sí que queda clar que el lideratge de Puigdemont segueix tenint filó. 

Resultats eleccions europees: