societat

Bettina Kadner, la primera pilot d'un avió comercial a l’Estat, doctora honoris causa per la URV

L'aviadora va ser la primera en fer volar un avió de passatgers comercial l'any 1969

per Jonathan Oca, 25 de maig de 2019 a les 09:08 |
Bettina Kadner, durant el seu discurs d'investidura com a doctora honoris causa per la URV. | ACN
Bettina Kadner, la primera dona a l'estat espanyol i la segona a Europa en ser comandant de vols comercials, és investida com a doctora honoris causa de la URV. L'aviadora rep aquest reconeixement al Paranimf de la universitat tarragonina aquest divendres.

Humil, treballadora i sense afany de protagonisme. Així és com descriuen a Kadner, la primera dona pilot d'un avió comercia a l'Estat. L'aviadora considera que aquesta distinció és un "ensurt" perquè no s'esperava que la proposessin a ella per la seva trajectòria ni pels seus mèrits. Abans de la celebració de la seva investidura com a doctora honoris causa, en una atenció als mitjans, ha descartat que la seva intenció fos obrir el camí a ningú ni pensés que era la primera la dona, el que volia ella era volar. Això era la seva passió i motivació.


Ha recordat els seus inicis a la companyia Spantax. Aquesta va confiar en Kadner i li va possibilitar que pogués pilotar un avió. Sobre això, ha assegurat que aquesta companyia tenia moltes dones en alts càrrecs directius i això era un punt a favor que aquesta proesa de pilotar. Ha assegurat que no va tenir mai cap problema amb els seus "col·legues" mai tingués cap problema.
 

Bettina Kadner, investida doctora honoris causa per la URV Foto: Jonathan Oca


Kadner ha celebrat que l'escola d'aviació de Reus funcioni i que estigui a ple rendiment. L'aviadora, una la impulsora del Centre d'Estudis Superiors de l'Aviació (CESDA), adscrit a la URV, ha dit que és la "repera" veure aquesta evolució, ja que no la visitava des de la seva creació. Sobre això, va recordar que "sempre que es crea alguna cosa és complicadíssim" i el CESDA no va ser una excepció, "va costar però després tothom es va posar d'acord sobre la importància per a la formació, credibilitat i seguretat".

Més dones doctores honoris causa


La rectora de la URV, María José Figueras, ha lamentat que de les 44 persones investides com a doctors honris causa només hi hagi sis dones. "Això s'ha de corregir perquè estem en un 13% només", ha apuntat. La rectora, quan acabi el mandat té la intenció de fer pujar la xifra fins, almenys, el 20%.


Qui és Bettina Kander?

Va néixer a Madrid l’1 de desembre de 1946. Va començar a volar a l'aeroport de Cuatro Vientos, de Madrid, amb les avionetes AISA I-11B, Pa-18 i Bücker. Tot seguit va passar per les escoles de Múrcia, Alacant i Salamanca, on va obtenir la qualificació de vol instrumental.

Les hores de vol de pilot de pràctiques les va realitzar amb els avions DC-3 i DC-4 de la companya Spantax.                                                                                                                          
Finalitzats els estudis i amb els títols i qualificacions necessàries per ser pilot d'avions comercials, Bettina Kadner va ingressar a l'escola de la Companyia Spantax, que la va contractar com a copilot per a la flota de l'avió F-27 l'1 d'octubre de 1969. Va ser una data molt important perquè es va convertir en la primera dona pilot de l’estat que feia volar un avió de passatgers comercial; de fet, durant quinze anys va ser l’única dona pilot a l’Estat.

Més tard, el 24 de febrer de 1972 va obtenir la solta com a comandant de l'avió F-27, la qual cosa la va portar a aconseguir una nova fita: va ser la primera dona pilot comandant a l’estat i la segona a Europa.

El 1987 va ingressar a la companyia aèria Iberia com a copilot de l'avió DC-9; després va fer volar els avions Airbus 300 i Boeing 757, i el 1996 va ascendir a comandant amb els Airbus 319, 320 i 321. 

A Iberia, on va continuar la seva carrera professional fins a la jubilació, al novembre de 2006, també va exercir com a instructora de vol de la flota. 

El 1998 va participar amb altres pilots en la creació del Col·legi Oficial de Pilots de l'Aviació Comercial (COPAC). L'any 2001 es va constituir el Centre d'Estudis Superiors de l'Aviació (CESDA), adscrit a la Universitat Rovira i Virgili, que va apostar per la necessitat de vetllar per la qualitat dels estudis de pilot d'aviació comercial i elevar-los a rang universitari.

És membre del Sindicat Espanyol de Pilots (SEPLA) i del grup Aviadoras, que té com a objectiu donar visibilitat a les dones en el món de l'aviació perquè augmenti el nombre de pilots femenines.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Arxivat a:
Societat, Bettina Kadner
Participació