JxCat eleva el to contra els comuns i Podem: «Sou uns falsos demòcrates»

Artadi i Puigdemont carreguen contra la decisió de suspendre els diputats presos al Congrés; la número dos de Forn sosté que Collboni serà el "nou majordom" de la política catalana després del 26-M

24 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:16h
Elsa Artadi, aquest divendres en el míting final de JxCat
Elsa Artadi, aquest divendres en el míting final de JxCat | Junts per Catalunya
Final de campanya de Junts per Catalunya (JxCat) a la Sala Barts de Barcelona, i nova intervenció abrandada de la número dos de la candidatura, Elsa Artadi. La suspensió de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras com a diputats ha encès els ànims de la dirigent que fa tàndem amb Quim Forn, que ha acusat l'espai de Podem i dels comuns de ser "falsos progressistes, falsos revolucionaris i falsos demòcrates" per haver permès Meritxell Batet ser presidenta del Congrés -i responsable última de la suspensió dels dipitats- i per voler governar amb Pedro Sánchez.

"Menys discursos i més accions. Sou uns hipòcrites", ha apuntat Artadi. Carles Puigdemont, que ha entrat des de Waterloo al final de l'acte, ha assenyalat que avui els "progressistes" han descobert les interferències de la justícia a l'hora de fer política. "La primera decisió que ha pres Batet és suspendre quatre diputats amb un accent català impecable. Els drets es violen en un català impecable. La senyora Batet ha dit que el que no van guanyar a les urnes avui els ha siuspès per la força. Aquest són els gestos del senyor Pedro Sánchez", ha indicat la número dos de Forn. 

Artadi també ha estat molt crítica amb Jaume Collboni, cap de cartell del PSC a l'Ajuntament de Barcelona i amb qui JxCat aspira a competir per obtenir la tercera plaça. Segons la número dos de Forn, Collboni serà el "majordom" de la política catalana després del 26-M, en referència a la seva relació amb Sánchez i Batet, i ha demanat que els "repressors" no tinguin més vots que les "víctimes".

El compromís de Forn

Forn ha estat el protagonista de l'arrencada del míting final JxCat. El candidat de la formació a l'alcaldia de Barcelona, en connexió des de Soto del Real, s'ha compromès a ser a la capital catalana el 15 de juny -dia en què es constitueix l'Ajuntament- per "recollir la vara d'alcalde". Forn ha assegurat, a banda, que per fer possible aquesta possibilitat és bàsic captar els vots "un a un", esprémer l'estratègia per buscar els indecisos i apel·lant al "vot útil".

"Som l'únic partit que té un model diferent a Ada Colau", ha apuntat. "Us vull demanar que fem un últim esforç per anar a buscar el vot de la gent que encara està indecisa. Tenimt 48 hores per fer el tomb que Barcelona necessita", ha reflexionat el candidat, accelerat perquè la presó de Soto del Real li donava molt poc temps. Ha demanat buscar el vot d'aquells que volien una llista unitària, i també ha apel·lat -com fa habitualment- al "vot útil" per tenir un alcalde sobiranista.
 

Quim Forn, en el míting final de JxCat Foto: Junts per Catalunya


Ha demanat, a banda, una altra cosa: "Explicar per què som el vot útil. Som el vot de la perserverança, de la il·lusió, dels qui saben que els reptes necessiten molta feina", ha assenyalat el dirigent independentista. "Ens cal recuperar la dignitat", ha assenyalat, en referència també a les eleccions europees i a la repressió de l'Estat. S'ha referit, per descomptat, a la suspensió dels diputats. "No ens rendirem, ho portarem a Europa. El 26 de maig tenim l'oportunitat de donar una resposta clara i contundent a l'Estat. Hem d'omplir les urnes de vots per a JxCat", ha apuntat com a "obligació". "I també és la nostra obligació guanyar a l'Ajuntament de Barcelona", ha recalcat.

Amb els 41 membres de la candidatura asseguts a l'escenari de la Sala Barts, escenari escollit per a l'últim acte de campanya -que en un primer moment s'havia de fer als Jardinets de Gràcia- arran de la pluja que cau sobre la ciutat, Forn ha dedicat les primeres paraules a fer tres agraïments: a Laura Masvidal -la seva dona-, Xavier Trias i Elsa Artadi. Aquest últim l'ha volgut fer extensiu, a banda, a tot l'equip de campanya. "Artadi ha fet una gran feina", ha apuntat sobre l'exconsellera i número dos. 

"Està en joc la democràcia mateixa"

L'encarregada de presentar Forn ha estat la seva dona que ha pujat amb un iPad a l'escenari. "Aquests dies, fent campanya, m'he adonat de moltes coses i algunes les repetiré tantes vegades com calgui. Hem parlat de les necessitats i de les mancances, i sabem què li cal a Barcelona", ha apuntat Masvidal, que ha indicat que el seu marit "no renuncia a ser escoltat". "Mentre li posin tan difícil, li faré de veu i si cal d'altaveu. Amb presos i exiliats com a candidats, aquestes no són unes eleccions normals", ha destacat la parella de l'exconseller d'Interior, crítica amb el PSOE.
 

Abraçada entre Elsa Artadi i Laura Masvidal sota la mirada d'Artur Mas Foto: Junts per Catalunya


S'ha referit, en aquest cas, a la suspensió dels diputats presos al Congrés només quatre dies després de recollir l'acta. "El que està en joc és la democràcia mateixa. Està en joc la confiança en les institucions, en el que ens manté com a societat. L'única arma és votar aquells a qui han represaliat", ha assenyalat Masvidal, que ha demanat el vot per a Carles Puigdemont a Europa "en forma de protesta". "Podem fer que la democràcia els esclati a la cara. Hem vist que els vots tenen poder", ha reflexionat.

"Quin honor tan gran seria tornar a entrar a la Casa de la Ciutat per ser alcalde", ha assegurat la dona del candidat, que ha volgut agrair la feina als companys de candidatura, en especial a Xavier Trias i a l'equip de campanya. Visiblement emocionada, ha assegurat que diumenge cal anar "junts per la llibertat" i emetre el mateix vot a Europa que a Barcelona, un dels mantres d'aquests últims dies de campanya.

O Borrell o Puigdemont

L'exalcalde de Barcelona, que ha pujat a l'escenari al costat de Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i veu destacada en campanya, ha recalcat que JxCat està en disposició de recuperar l'alcaldia, malgrat que cap enquesta els situa com a vencedors. "Em van dir que havia de parlar d'Europa però no ho faré", han dit tant Trias com Boye, que s'ha referit també a la suspensió dels diputats presos. "Això a Europa no passarà. Depèn de vostès [el públic] que siguin diputats", ha ressaltat l'advocat.

Boye, que va ser substitut temporal de l'expresident de la Generalitat en la llista de JxCat quan va ser vetada per la Junta Electoral Central (JEC), ha situat les europees com un plebiscit entre Josep Borrell, candidat del PSOE, i Puigdemont. "Quan Borrell parli a l'Eurocambra, es trobarà amb tres de les seves víctimes per contestar-li", ha reflexionat l'advocat xileno-alemany, confiat que també hi haurà un cert suport a l'Estat a la candidatura de l'expresident de la Generalitat.
Arxivat a