Colau, a Maragall: «No permetrem que la política del bloqueig creui la plaça de Sant Jaume»

La candidata dels comuns demana a la "Barcelona progressista" que diumenge "voti en massa" i acusa l'alcaldable d'ERC de voler "reproduir un pacte amb Torra" a la capital catalana

Ada Colau, aquest divendres en el míting de tancament de Barcelona en Comú.
Ada Colau, aquest divendres en el míting de tancament de Barcelona en Comú. | Barcelona en Comú
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:14h
Els núvols i la pluja no són sinònim, necessàriament, d'un futur emboirat. Això és el que deu pensar Ada Colau, que ha acomiadat la campanya des de Via Júlia en un vespre gris a Barcelona. Els comuns esperen que diumenge el cel s'aclareixi per repetir la jornada màgica del 24 de maig del 2015, quan van fer-se amb l'alcaldia contra pronòstic. Ara l'escenari és molt diferent. La batalla de Barcelona serà encara més ajustada que la de fa quatre anys.

Colau demana concentrar el vot progressista per retenir l'alcaldia. Sap que el projecte dels comuns depèn de conservar la joia de la corona, el govern de la capital. En el míting que clou la campanya, la candidata de Barcelona en Comú ha acusat Ernest Maragall de voler "reproduir un pacte amb Torra" a la capital catalana. "No permetrem que la política del bloqueig creui la plaça de Sant Jaume", ha reblat per referir-se al pacte d'ERC amb Junts per Catalunya al Govern de la Generalitat.

En un missatge emotiu i optimista al districte de Nou Barris -on l'han acompanyat Joan Subirats, Janet Sanz i Ernest Urtasun-, Colau ha demanat als ciutadans progressistes de la capital catalana que surtin "en massa" a votar aquest diumenge per "demostrar que sí que es pot". "Sortim a guanyar. Som els únics que podem impedir que la dreta entri al govern de la ciutat", ha recalcat, abans de pronosticar que serà alcaldessa "quatre anys més".

La líder dels comuns no s'ha estalviat retrets a Maragall i Jaume Collboni, candidat del PSC. Unes crítiques que s'han multiplicat en el tram final de campanya. Del dirigent socialista ha subratllat que "no té cap opció" de ser alcalde. "Ens indigna que el PSC ens digui que no hem fet prou en habitatge assequible", ha exposat quan ha repassat l'obra de govern del darrer mandat. I sobre el seu principal adversari electoral, Colau ha recalcat que no és un candidat proper als barris populars de Barcelona. "El senyor Maragall diu que això és política petita. Es nota que fa 40 anys que té càrrecs públics i que no en té ni idea del que li passa a la gent dels barris", ha afirmat.

Sanz: "Ja vam guanyar els que ens deien que érem la perifèria i els xarnegos"

La número tres de la llista de Barcelona en Comú, Janet Sanz ha precedit la intervenció de Colau. Ha demanat concentrar el vot progressista en la líder dels comuns, un missatge amb referències incloses als votants socialistes: "Us vull demanar a la gent d'esquerres, a la gent progressista, a la gent que va votar Pedro Sánchez, que ara s'ha de votar Ada Colau. Si votem amb el cor, no podem votar una altra cosa que Colau".

Dirigint-se als electors de Nou Barris -i abans de l'actuació de Quico Pi de la Serra, número 40 de la llista-, la tinent d'alcalde ha recordat que el 2015, els comuns ja van imposar-se a la dreta: "Vam guanyar els que ens deien que érem la perifèria i els xarnegos". Crítica amb Junts per Catalunya i ERC, Sanz ha recordat que els barcelonins ja saben què és que "governi Torra i Maragall". "Ja sabem què és que ens governi la dreta", ha reblat.

Esprint després d'un viratge en la campanya

Colau, que ha concentrat tot el protagonisme dels comuns -la candidata continua sent el missatge, ara adjectivat amb el substantiu d'"alcaldessa als cartells electorals- ha hagut de fer algun cop de volant durant la campanya. Va encetar la cursa del 26 de maig amb un baròmetre més favorable que el que apuntaven les enquestes, el del CIS, que li permetia insuflar ànims a les bases, perquè la situava frec a frec amb Ernest Maragall. Fins a l'equador de la campanya, va centrar-se en desplegar l'obra de govern i formular un projecte de mandat apuntalat en la "revolució verda" en matèria de mobilitat i polítiques de medi ambient, i l'ofensiva per dotar la ciutat d'habitatge assequible.

Tot això va canviar en l'última setmana. L'ascens de Jaume Collboni en els sondejos -després del serial de Miquel Iceta i el Senat- i la resistència d'ERC va motivar un gir a la sala de màquines dels comuns. El va concretar en el míting a la rambla del Carmel amb Pablo Iglesias i Alberto Garzón: des de l'escenari, Colau va polaritzar la campanya per concentrar vot progressista i superar ERC. "Això va de Maragall o jo", va sentenciar. Després arribaria la pressió pel cara a cara, celebrat finalment aquest divendres i tapat per l'impacte de la suspensió dels diputats independentistes al Congrés.

La repressió ha tornat a sacsejar la cursa electoral en l'últim dia abans de la jornada de reflexió. I Colau sap perfectament que, amb els presos a les portades, qui obté protagonisme -i potser rèdits- són les forces independentistes. L'alcaldessa es juga la reelecció, sí. Però també alguna més que el govern de Barcelona. La següent etapa dels comuns depèn de la victòria de la dona que el 2015 va trencar totes les barreres. El futur de Colau és el futur dels comuns.
Arxivat a