JxCat recorrerà al TC la suspensió dels diputats i obre la porta a anar a Europa

Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas assenyalen que consultaran amb Sànchez, Rull i Turull si deixen l'acta al Congrés i, per tant, si corre la llista de la formació a Madrid

Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas, aquest divendres a la seu de JxCat
Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas, aquest divendres a la seu de JxCat | ND
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:19h
Junts per Catalunya (JxCat) presentarà una petició de reconsideració a la mesa del Congrés per la suspensió dels diputats presos -Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- i, després, elevaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC). Aquesta és una via, segons han explicat Laura Borràs i Jaume Alonso-Cuevillas, dos dels diputats de JxCat a Madrid, en una roda de premsa urgent a la seu de la formació un cop coneguda la decisió de la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, de fer cas als lletrats.

Segons Cuevillas, la mesa del Congrés no és "competent" per suspendre els diputats. La decisió, sosté, ha de ser acordada pel ple. "La resolució és contrària, de forma flagrant i meridiana, a la normativa aplicable. Ens diran que Espanya és una democràcia plena, però plena de forats", ha indicat. Basant-se en l'article 31.3 del reglament del Congrés es presentarà una petició de reconsideració, després s'anirà al TC i això deixarà "expedita" la porta a anar a Europa, concretament al Tribunal d'Estrasburg. El Tribunal Suprem, en aquest cas, "no pot corregir una resolució del Congrés".

"Aquesta batalla la guanyarem a les institucions europees", ha reflexionat Cuevillas, que ha demanat el vot per a Quim Forn a les eleccions municipals aprofitant aquesta nova decisió contra l'independentisme. Segons Borràs, aquest gest de Batet suposa un mal inici per a la legislatura, mentre que Cuevillas ha ressaltat que la presumpta "operació diàleg" de Pedro Sánchez recorda a la de Soraya Sáenz de Santamaría. 

"Un bucle permanent"

"Estem en un bucle permament. L'arquitectura jurídico-institucional de l'Estat s'encarrega de vulnerar els drets dels polítics a qui s'han votat a les urnes", ha assegurat Borràs, número dos de Sànchez a Madrid. Cuevillas ha assegurat que és un "cop a l'estat de dret", i ha definit la compareixença de Batet com a "inèdita". "El que és de gran complexitat jurídica és l'informe dels lletrats per fer dir a les lleis exactament el contrari del que diuen", ha remarcat l'advocat i diputat per Girona de Jxcat.

El grup parlamentari de JxCat anirà a Soto del Real per tal de parlar amb ells sobre si mantindran o no l'acta de diputat, segons ha avançat Borràs. Seran ells els qui decidiran, per tant, si fan córrer la llista -Sànchez és cap de cartell per Barcelona, Rull ho és per Tarragona i Turull va liderar la candidatura per Lleida- o bé si no ho fan.