La Moncloa circumscriu en la «normalitat» que Sánchez i Junqueras se saludessin al Congrés

Isabe Celáa assegura que el PSOE no contempla cap benefici d’un canvi de majoria parlamentària a la cambra baixa, arran de la suspensió de diputats presos

La portaveu del govern espanyol, Isabe Celáa, en roda de premsa després del Consell de Ministres.
La portaveu del govern espanyol, Isabe Celáa, en roda de premsa després del Consell de Ministres.
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:16h
El passat 21 de maig, al Congrés dels Diputats, Oriol Junqueras i el president espanyol, Pedro Sánchez, van deixar una de les imatges del dia. Havent acabat d'entrar a l'hemicicle i després de votar, el líder d'ERC i el del PSOE van encaixar les mans amb una breu salutació. Junqueras el va felicitar pels resultats, li va desitjar "encerts" i li va etzibar: "Hem de parlar". Al que Sánchez li va agrair i també va preguntar-li sobre la seva situació. "No et preocupis", va finalitzar el president espanyol


"Com valoren aquesta salutació?", han preguntat els periodistes a la portaveu del govern central, Isabel Celáa, que ha comparegut després del consell de ministres. Celáa ha apuntat el fet a una “absoluta cortesia parlamentària”, i ha assegurat que allò “absolutament irracional” hagués estat que no se saludessin. 

“Els diputats que hi havia d’ERC, inclosos els que acabaven de sortir de la presó, eren diputats amb tots els drets”, ha recordat. Per tant, la salutació es va circumscriure a la “més absoluta normalitat”, de la mateixa manera, ha precisat, que Sánchez també va saludar el president de Vox, Santiago Abascal. 

Per altra banda, Celáa ha recordat que la decisió de la mesa de suspendre els diputats presos és independent del poder executiu, i ha volgut diferenciar les tasques del Govern i el Congrés dels Diputats. En aquest punt, ha evitat parlar de la nova conformació de majories que pugui resultar de la suspensió: “Nosaltres sempre estem pensant en els 250 i els 176”. 

La portaveu també ha remarcat que el govern espanyol “no està buscant avantatges addicionals de cap tipus”.

El fracàs de May ratifica la necessitat de reforçar la UE

El fracàs de Theresa May, primera ministra del Regne Unit, que ha intentat gestionar sense èxit el Brèxit, suposa un missatge molt clar. Així ho considera el govern espanyol, que s’ha reunit aquest divendres en consell de ministres. Segons ha esgrimit la portaveu de l'executiu, això només demostra que “s’ha de reforçar el compromís europeu” i les institucions comunes. 

“La responsabilitat és exclusiva del Regne Unit i, en cap cas, de la resta de països de la Unió Europea”, ha volgut deixar molt clar, respecte de la dimissió de May i la inestabilitat política al Regne Unit. Davant d’això, ha lamentat Celáa, és “previsible” un nou líder “conservador dur”, per continuar amb l’intent d’aplicació d’un “Brèxit dur” que suposa també l'arribada de “temps durs”. 

De fet, ha declarat Celáa, les dificultats que travessa el Regne Unit són fruit d’una “sortida desordenada” i de l’abús dels “extremismes” en aquest país. Per això, ha remarcat que la Unió Europea també n’ha de prendre nota per evitar "ser debilitada per egoismes, extremismes o nacionalismes” i, per contra, avançar cap a la unitat que ajudi a “enfortir Europa”. “Estem convençuts que la Unió Europea, malgrat la tempesta que ve, sabrà agafar el timó i agafar els aires de regeneració de les polítiques de progrés”.