Valls planteja l'elecció com una confrontació entre la democràcia i «el nacionalisme xenòfob»

Assegura que els independentistes "no estimen Barcelona, la temen" i compara la situació a Catalunya amb la del Regne Unit

Manuel Valls aquest divendres.
Manuel Valls aquest divendres. | Campanya Valls
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:04h
Manuel Valls ha definit les eleccions de Barcelona, en el darrer dia de la campanya de les eleccions municipals, com una confrontació entre la democràcia i els "populismes i nacionalismes xenòfobs". Valls s'ha referit a les declaracions de Quim Torra -en què va dir que Barcelona havia abdicat com a capital de Catalunya enfront Girona- assegurant que els independentistes "no estimen Barcelona, la temen" perquè és "una ciutat oberta i tolerant".

Per Valls, el que es dirimeix en aquestes eleccions a Barcelona és el mateix que el que s'està jugant a Europa. Ha fet una comparació amb la situació al Regne Unit -on Theresa May acaba d'anunciar la seva dimissió-, assegurant que allí es viu la mateixa confrontació i que és "un país  que no troba la manera de sortir del desastre que li ha portat el Brexit". Aquest és, ha proclamat, "el gran debat d'Europa".

Diumenge, "Barcelona pot esquivar aquests perills", ha afirmat el candidat, el que per ell vol dir superar "la temptació del nosaltres sols que inspira els independentistes" i "la foscor de l'etapa Colau", unint així en un tot els qui considera els grans adversaris a derrotar, l'alcaldessa i Ernest Maragall.

Un to "mitterrandià"

Manuel Valls ha fet aquestes declaracions des de l'hotel Gallery, on ha llegit aquest divendres un document titulat "El meu compromís amb Barcelona". Amb to emfàtic, ha enviat un missatge als barcelonins "amb emoció", agraint "un contacte molt directe" en aquests nou mesos de campanya i precampanya. Valls ha afirmat que Barcelona està per damunt de "partits o ideologies" i que la ciutat "necessita un canvi i Nosaltres sabem com fer-ho". "Sé com fer-ho", ha reiterat. 

Pel to, pel missatge personal als barcelonins, per situar-se per damunt de partits, ha recordat l'estil presidencial francès, que potser François Mitterrand va encarnar com pocs, quan va llançar una famosa "Carta als francesos" durant la seva campanya a la reelecció el 1988. Aires mitterrandians, o bonapartistes, mentre la campanya esgota les darreres hores.