Puigdemont posa el focus de JxCat en les europees i redueix el pols a Borrell

La candidatura planteja el 26-M com un plebiscit entre el candidat del PSOE i l'expresident, que demana "enriquir" el mandat de l'1-O des de les institucions comunitàries

Carles Puigdemont, aquest dijous des de Lleida
Carles Puigdemont, aquest dijous des de Lleida | ND
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:53h
Junts per Catalunya (JxCat) atorga una importància vital a les eleccions europees d'aquest diumenge, que coincideixen amb les municipals. Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat, és el candidat de l'espai polític que lidera, i s'enfronta a dos candidats amb qui té rivalitat política: Oriol Junqueras -amb qui pugna per l'hegemonia independentista- i Josep Borrell -ministre d'Afers Estrangers en el primer període de Pedro Sánchez a la Moncloa i candidat del PSOE a Europa-. Una victòria de Puigdemont permetria sortir vencedor del pols amb Junqueras i guanyar Borrell, i per això l'expresident, acompanyat de Quim Torra a Brussel·les, ha assenyalat en un míting a Lleida que les europees són les eleccions "més importants des del 155". Ara, a banda, s'han convertit en un plebiscit entre el candidat de JxCat i el minstre de Sánchez.

Torra ha insistit en la necessitat de fer costat a Puigdemont davant Borrell -els dos primers a les enquestes, segons el sondeig intern encarregat per JxCat- i ha demanat "revalidar" el seu lideratge a les urnes. També ha buscat el cos a cos amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, a qui ha acusat de "renunciar" a la "capitalitat" durant el seu mandat. Colau, aquest matí, l'ha criticat amb duresa per haver posat en circulació aquest missatge en la recta final de la campanya barcelon

Enriquir el missatge de l'1-O

"Hem de fer un esforç molt gran perquè a tot el país hi hagi la mateixa veu, que se senti alt i clar el missatge de l'1-O no només a Catalunya i a Espanya, sinó també, i amb més contundència que mai, a Europa", ha remarcat Puigdemont, que ha indicat que les institucions comunitàries estaran "molt pendents" del resultat. "Saben que el moviment independentista està arrelat i té moltes raons", ha ressaltat el dirigent independentista, que per primer cop ha rebut l'acompanyament de Torra en campanya.

"Si ens sacrifiquem a la presó i a l'exili és perquè volem viure en un país de llibertats, sense por a la discrepància, sense que cap dissident hagi d'anar a la presó o passi pot davant d'un jutge", ha apuntat el líder de JxCat. "Són les eleccions més importants des del 155 perquè són les de la confirmació del nostre projecte i la definitiva europeïtzació del que vam fer l'1-O", ha reflexionat Puigdemont.
 
Segons l'expresident, cal guanyar aquest diumenge "perquè no ens pugiin doblegar". "Hem d'assegurar un efecte multiplicador" de l'exili. "Hem de fer un salt endavant molt clar. Que aquest missatge que hem explicat el fem des del cor de les institucions europees", ha subratllat Puigdemont, que ahir va ser amb Toni Comín i Clara Ponsatí a Londres i que la setmana passada va anar al parlament alemany. En cap dels dos llocs van ser "escortats", com sí que va passar amb Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Oriol Junqueras al Congrés i amb Raül Romeva al Senat. Ara, sosté Puigdemont, cal "enriquir" el mandat de l'1-O des d'Europa per combatre els "tics autoritaris" de l'Estat.

"Hem de fer que Europa, la nostra pàtria, sigui la solució", ha ressaltat el dirigent independentista. Segons ell, Espanya "surt guanyant" d'una "democratització" impulsada pel procés català. "Serà molt important el que passi el dia 26. No és menor. Hi ha dificultats i interessos perquè no guanyem les eleccions. Ens poden faltar vots perquè Ponsatí sigui la tercera eurodiputada, i us demano que ens ajudeu", ha assegurat el dirigent independentista, que renunciarà a l'escó al Parlament en cas que pugui exercir com a eurodiputat després de les eleccions.

O Borrell o Puigdemont

L'exalcalde de Barcelona ha estat l'encarregat d'encetar el míting, al qual ha arribat després de passar el dia a Madrid acompanyant els encausats al Tribunal Suprem. Ha pogut parlar una estona amb Joaquim Forn, candidat a Barcelona, i amb la resta de presos de JxCat. "M'han dit que collem, que queden només tres dies per les eleccions i que les hem de guanyar", ha apuntat, al mateix temps que sostenia la importància d'una victòria no només per al país, sinó també per l'espai polític que representen. "Ens estem obrint", ha apuntat sobre l'eixamplament de fronteres que defensa JxCat respecte de l'espai tradicional que representava CDC ara i el PDECat després.

Boye assenyala que Borrell aposta per "l'Europa del 155" i demana que les "víctimes" de la repressió el puguin respondre des de l'Eurocambra

"No ens hem tornat bojos. Puigdemont no s'ha tornat boig", ha remarcat l'exalcalde de Barcelona, que ha cedit la paraula a Gonzalo Boye, un dels advocats de l'expresident de la Generalitat. Boye s'ha referit al fet que diumenge puguin faltar paperetes de JxCat a les europees en els col·legis electorals, i ha demanat que els presidents de mesa, en aquesta circumstància, suspenguin la votació. El lletrat ha assegurat que el PSC només busca "l'Europa del 155" i ha apuntat que, quan Josep Borrell agafi el micròfon al Parlament Europeu, "el pugui respondre una de les seves víctimes".