Sánchez demana no sotmetre Barcelona «als interessos personals ni al procés»

El president del govern espanyol demana tenir com a "aliat" a l'Ajuntament de Barcelona el candidat Jaume Collboni, per poder desenvolupar el plans del PSOE

Iceta, Sánchez, Collboni i Borrell a la Fabra i Coats
Iceta, Sánchez, Collboni i Borrell a la Fabra i Coats | PSOE
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 21:22h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha exercit com a cap de cartell de l'acte central de la campanya de les eleccions municipals del PSC a Barcelona. Els socialistes l'han celebrat a la Fabra i Coats, davant de 2.000 persones segons el partit, el mateix lloc que va triar Ada Colau per celebrar la victòria als comicis del 2015. Un símbol de l'optimisme que respiren els socialistes de cara al 26-M. Presentat com l'"amic de Barcelona" per l'alcaldable Jaume Collboni, Sánchez ha demanat tenir el candidat com a "aliat" a l'Ajuntament de Barcelona. 


Pel president espanyol, una victòria d'ERC o dels comuns suposaria supeditar la capital catalana als "interessos personals i al procés" i ha presentat Collboni com l'alternativa a la "inoperància de Colau". També ha presentat el candidat com la millor opció per garantir una "convivència" que considera amenaçada si Ada Colau o Ernest Maragall, com preveuen les enquestes, s'emporten la victòria.

La segona volta del 28-A

Sánchez ha presumit del curt llegat del seu executiu i ha assegurat que per continuar desenvolupant els seus plans, el PSOE necessita consistoris socialistes. "Si volem que l'avenç 28-A sigui més rotund, hem de tenir un alcalde socialista a Barcelona", ha reblat. Ha assegurat que la pròxima legislatura al Congrés servirà per esborrar la Lomce, seguir incrementant el salari mínim interprofessional i impulsar una nova llei per la igualtat que garanteixi els drets de les dones.

Sánchez ha defensat el seu projecte per a "Espanya, Catalunya i Barcelona" i ha lamentat la negativa dels independentistes de convertir el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, en president del Senat. També ha criticat de nou el veto dels independentistes a la seva proposta de pressupostos i ha reivindicat la visió "inclusiva" del PSOE envers Catalunya, reivindicant la figura d'Ernest Lluch.


Des de l’inici de la campanya els socialistes han plantejat el 26-M com la segona volta del 28-A i aquest dijous han exhibit Pedro Sánchez com el trofeu de les eleccions espanyoles. Ho ha fet Iceta, agraint al president español la “confiança” dipositada en Meritxell Batet i Manuel Cruz, presidents del Congrés i el Senat, respectivament. Iceta ha reivindicat la "unitat" al voltant de Sánchez per "buscar diàleg dins la llei".  "S’ha acabat el monopoli de parlar en mom de tot Catalunya quan només representen una part", ha assegurat en referència als independentistes.

El canvi, per Iceta, també ha d'arribar a Barcelona, després que la ciutat hagi "perdut pistonada" des que va deixar de ser governada pel PSC. "El govern de Colau ha fracassat i s'ha supeditat al procés", ha defensat. "No podem deixar Barcelona en mans de Colau i Maragall. Només Collboni garanteix que Barcelona no sigui segrestada".

Ni per la porta del davant ni per la del darrere

Un discurs que ha servit d'entradeta perfecta per a Collboni, que ha insistit que el perill en aquestes eleccions ja no és la dreta, sinó l'independentisme. "Guanyarem perquè l’independentisme no sotmeti Barcelona, ni per la porta de davant com vol Maragall ni per la porta de darrere com vol Colau", ha afirmat.

Collboni ha elaborat un mapa polític de Barcelona a partir de les afinitats. Ell, assegura, és "amic" de Sánchez, mentre que Maragall ho és de Torra. Tot plegat, mentre insisteix a situar a Colau com a aliada de l'independentisme. Les enquestes han donat fins ara, en el millor dels casos, el tercer lloc a Collboni però el candidat es mostra confiat. "La carrera està oberta i pot passar de tot", ha vaticinat.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, també ha exercit d'aliada de Collboni per criticar, de forma velada, els comuns. "Alguns ens deien com gestionar els ajuntaments però no acceptem les seves lliçons", ha etzibat.

"Fora del marc legal no hi ha solució"

Les eleccions a Barcelona transcendeixen el terreny municipal i algunes candidatures obren el focus situant els comicis en el marc del procés. Aquest dijous, el candidat dels socialistes a la presidència de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha volgut recordar que "fora del marc legal i l'estat de dret no hi ha democràcia ni solució a res".

Un tesi a la qual el candidat del PSOE als comicis europeus, Josep Borrell, dona total suport. Borrell ha comparat el projecte independentista al Brexit. "Com es podia pensar que es podía sortir d’Espanya ara que veiem com de difícil és per al Regne Unit sortir de la Unió Europea?", s'ha preguntat.

El PSC doncs, ja ha servit el plat fort de la seva campanya a Barcelona amb uns ingredients molt clars. Aliança amb la Moncloa, fre a l'independentisme i alternativa a Colau.
Arxivat a